По-малко от половин година, след като млади впечатляващите 44 млрд. долара за Twitter, Илон Мъск обяви, че социалната мрежа струва към момента струва по-малко от половината от това, съобщават специализирани медии. Те се позовават на имейл, с който милиардерът описва на служителите нова програма за компенсиране на служителите с акции.

Предложението се базира именно на оценка за стойността на компанията от 20 млрд. долара. "Виждам ясен, но труден път до постигане на над 250 млрд. долара пазарна стойност", пише Мъск в писмото, цитирано от The Information и Platformer.

Какво каза за начина, по който Илон Мъск управлява Twitter шефът на Meta Марк Зукърбърг?

Какво каза за начина, по който Илон Мъск управлява Twitter шефът на Meta Марк Зукърбърг?

Какво очаква от големите промени в Twitter създателят на Facebook?

По думите му още през второто тримесечие компанията би трябвало да е на печалба.

Какво означава това: На новината от Twitter може да се гледа по два начина. От една страна, хаосът в микроблогинг платформата от идването на Мъск насам очевидно струва скъпо - особено на фона на солената цена, която той се опита, но не успя да предоговори. От друга страна, евентуално подценяване на компанията може да донесе големи позитиви за сегашните служители при успех на пазара.

Цифром и словом: Анализаторите определиха като прекалено висока цената, която Мъск плати за социалната мрежа през октомври. В момента, в който той влезе във владение, в Twitter започнаха големи съкращения на разходи - 5200 служители напуснаха или бяха освободени в рамките на по-малко от три месеца (от общо 7500 при покупката на компанията). Половината от тях бяха съкратени в рамките на един ден през ноември.

Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които някога го спасиха

Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които някога го спасиха

Социалната мрежа на Илон Мъск промени със задна дата правилата си, за да ги "убие"

Според Мъск това е било наложително, защото Twitter е щял да стигне до загуба от 3 млрд. долара годишно и при това положение компанията е имала пари за едва 4 месеца. Милиардерът обаче направи ред промени в продукта, включително - върна в социалната мрежа потребители, отстранени по-рано заради расистки, ксенофобски и други неприемливи изказвания и действия.

Това доведе до отлив на потребители и рекламодатели, а именно от рекламата идваха 91% от приходите на компанията през второто тримесечие на 2022 г. - последното, за което има информация. Twitter вече не е публична компания и не оповестява данни, отбелязва The Street. Опитите да се компенсират приходите с обновената платена услуга Twitter Blue бяха затруднени от всевъзможните проблеми, които изникнаха около нея - така едва през последните дни тя е достъпна глобално, макар да беше обявена още в края на миналата година.

Мъск продължава да съкращава в Twitter

Мъск продължава да съкращава в Twitter

Преди месец и половина той заяви, че няма да освобождава повече служители

Според Мъск обаче бизнесът отново е започнал да инвестира пари в платформата му.

От друга страна: Ако милиардерът не лъже, то оценка в рамките на 20 млрд. долара за компанията е добра новина за оставащите ѝ служители, които така или иначе трябваше да се съгласят на извънредни работни часове и сериозно натоварване заради съкращенията.

Практика, разпространена предимно в стартъпите, е служителите да могат да купуват акции на занижена цена. Идеята на Мъск е служителите да могат да продават акциите си "на всеки шест месеца въз основа на оценка от трета страна" в рамките на определен времеви прозорец и с лимит на общия брой акции, които могат да бъдат продадени. Това е процес, който той вече прилага успешно в друга своя голяма компания - SpaceX.

Проблемите за Tesla се трупат, докато Илон Мъск се разсейва с Twitter

Проблемите за Tesla се трупат, докато Илон Мъск се разсейва с Twitter

Автомобилната компания намали производството си в Китай

Казано най-просто, сега Twitter струва евтино на служителите си и така те би трябвало да се мотивират допълнително компанията да повиши своята стойност, за да могат да продават придобитите акции скъпо. Поне ако всичко мине по начина, по който го описва Илон Мъск.