Две от знаковите имена в технологичния свят - IBM и SAP, обявиха сериозни съкращения на служители, съобщава "Ройтерс". Компаниите ще се разделят и с някои свои активи, за да бъдат по-добре подготвени за очакваното забавяне на търсенето на IT услуги, породено от несигурната икономическа ситуация в глобален план.

IBM и SAP са сред утвърдените технологични работодатели в България с големи офиси у нас. Към момента не е ясно дали те ще бъдат засегнати.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

IBM ще съкратят 3900 души, като компанията обяснява хода предимно с отделянето на стария си бизнес с техническо обслужване в отделната компания Kyndryl и продажбата на бизнеса си с анализ на здравни данни.

В същото време, обаче, компанията не постигна и очакваните от инвеститорите парични потоци. През 2022 г. те са били 9,3 млрд. долара при цел от 10 млрд. заради по-голяма от очакваната нужда от оборотен капитал. Растежът на приходите също се очаква да е значително по-слаб в сравнение с 2021 г.

И IBM, и повечето им конкуренти вече предупредиха, че очакват намаляване на търсенето на IT услуги особено в Западна Европа. Единствените добри резултати идват от облачния бизнес.

IBM увеличава инвестициите си в Централна и Източна Европа

IBM увеличава инвестициите си в Централна и Източна Европа

Компанията разширява Client Engineering екипа си в Прага, Варшава и Москва

"Изглежда, че пазарът е разочарован от обявените съкращения, които са еквивалент на едва 1,5% от заетите. Инвеститорите се надяваха на по-дълбоки мерки за намаляване на разходите", коментира анализаторът Джес Коен пред "Ройтерс".

SAP също ще съкращават - 3000 души или 2,5% от персонала си. Освен това ERP гигантът проучва продажба на оставащите си дялове в Qualtrics, за да се концентрира върху стратегическите си цели на растеж.

Защо спечелено от Google дело за $9 милиарда е добра новина за европейската SAP?

Защо спечелено от Google дело за $9 милиарда е добра новина за ИТ компания №1 в Европа?

Американският гигант спечели 10-годишен съдебен диспут

Резултатите на компанията всъщност са добри, като печалбата расте със 17% през последното тримесечие до 1,81 млрд. евро. 30% са се повишили приходите в облачната сфера заради търсенето на HANA решения, насочени към по-големи предприятия.

Опасенията обаче остават, че бизнесът може в хода на годината да намали инвестициите си в тази област.