Съвсем скоро GPS-а на смартфоните ни ще станат много по-точни, пише специализираното издание The Verge. Към момента точността им е между 3 и 5 метра, като се очаква с ново поколение чип локализацията да е в рамките на 30 сантиметра, сочат данни на IEEE Spectrum. Broadcom вече е започнала производството.

Новият чип трябва да реши проблема с твърде голямата възможност за грешка в случаи, когато GPS не може да определи дали вече сте завили, или се продължили направо, както и ще направи навигацията пеша доста по-функционална.

Подобрената точност е благодарение и на нова технология на предаване на информация от и към сателитите и допълнителната информация, която ще получават смартфоните, за да определят позицията. Като цяло навигацията в градовете ще стане по-лесна, тъй като ще избегне проблеми като отразяване на сигнала от сгради.

Към момента има 30 сателита, които поддържат новия стандарт, но не е ясно колко бързо ще стигне той до потребителите, тъй като най-големият доставчик в света на телефоните е друг - Qualcomm. И най-вероятно ще трябва да изчакаме компанията да създаде собствена версия.