Едно от най-чаканите събития в технологичния свят приключи. Apple представи три нови iPhone и обновена версия на умния часовник Apple Watch. Преди представянето на новите устройства, главният изпълнителен директор Тим Кук посочи, че компанията съвсем скоро ще премине границата от 2 милиарда устройства с мобилната операционна система iOS.

Какво е новото при iPhone и Apple Watch и колко ще струват?

Apple представи три нови iPhone - Xs, Xs Max и XR.

iPhone Xs е наследникът на миналогодишния iPhone X, който "промени индустрията и се превърна в най-продавания модел в света", посочи Тим Кук, отчитайки, че смартфонът има 98% удовлетвореност сред клиентите. iPhone Xs идва с 5,8-инчов OLED super retina безрамков екран с 2,8 милиона пиксела. За направата му е използвано нов тип стъкло, което е по-устойчиво от миналогодишните.

Системата за лицево разпознаване FaceID вече е по-бърза и сигурна. Изцяло нов е 7-мегапикселовия сензор на предната камера. Нови са и двата 12-мегапикселови сензора на задните камери, като те притежават бленда с размер 1,8 и 2,4. Подобрена е и 6-тоналната светкавица. За още по-добри снимки, Apple е разработила и нова система Smart HDR, която прави няколко кадъра и след това автоматично ги обработва в един.

Новият iPhone Xs ще има и по-бърза LTE връзка - до един гигабит в секунда. Новост е и възможността за две SIM карти. В целия свят, освен в Китай, това ще става чрез една физическа карта и една eSIM.

Снимка 377993

Източник: Apple

По-бърз е и 6-ядреният процесор A12 Bionic - първият 7nm чип с 6,9 милиарда транзистора. Скоростта им е с 15% по-висока, а използваната енергия - с 40% по-ниска. Графичният процесор също е обновен, като вече предлага 50% по-голяма мощ. Заедно с новата iOS 12, която ще бъде достъпна за всички потребители на iPhone 5S и по-нови от 17 септември т.г., приложенията ще се зареждат с 30% по-бързо, стана ясно от представянето.

iPhone Xs ще се предлага и в нов златен цвят, а оценката за прахо- и водоустойчивост вече е IP68, включително в басейн и солена вода или други течности като вино и бира.

Цената му започва от $999, колкото миналогодишния iPhone X, като този път той ще се предлага и с 512GB памет.

iPhone Xs Max е по-големият събрат с 6,5-инчов super retina безрамков екран и 3,3 милиона пиксела. Въпреки огромния дисплей, той е с почти същия размер като iPhone 8 Plus. Той предлага всичко, което и по-малкият модел, но е с по-голяма батерия, която обещава час и половина по-дълъг живот между зареднията. Цената му започва от $1099 и също може да бъде закупен с памет 512GB.

Apple iPhone Xr

Източник: Apple

Apple iPhone Xr

Най-чакан, а и според анализаторите ще бъде най-продаваният, бе по-бюджетният модел - iPhone Xr. Екранът му ще бъде безрамков и моделът прилича на останалите два, но цената му ще е по-ниска благодарение на използването на LCD дисплей с размер 6,1 инча. И въпреки че екранът ще е по-голям от този на Plus моделите, самото устройство ще е по-малко и удобно за ползване от тях.

Apple iPhone Xr

Източник: Apple

Apple iPhone Xr

Другите разлики с Xs включват наличието на само една задна камера, но за сметка на това популярни функции като portrait photo и portrait lighting ще бъдат налични. Този модел също ще е с FaceID.

Освен това ще се предлага в редица нови цветове, които включват бяло, черно, синьо, жълто и оранжево.

Цената му започва от $749.

Новите iPhone ще са налични в България още от 28 септември, но по-евтиният модел ще се забави с месец.

Apple Watch

Apple представи и следващото поколение на умния си часовник с няколко любопитни нови функции - но не и преди Тим Кук да се похвали, че устройството не просто е най-добре продаваният умен часовник, но и часовник въобще.

Четвъртото поколение идва с нов, по-голям екран - над 30% по-голям от този на предшественика му. Моделът е задвижван и от нов 64-битов процесор, който ще го направи два пъти по-бърз.

По-големият екран и по-бърз процесор обаче няма да намалят живота на батерията - 18 часа между зарежданията.

Снимка 377992

Източник: Apple

Apple залага на Watch като устройство за фитнес и здраве. Заради това, освен всички останали функции от предходните модели, този има и няколко нови, които си заслужава да бъдат споменати.

Първата е, че устройството ще може да засече, ако паднете - и само да се обади на "Спешна помощ" и да изпрати вашите координати на медиците и хора, които вие сте избрали, ако до една минута не помръднете.Освен това, часовникът ще следи сърдечния ви пулс и ще ви казва, ако той е твърде нисък - или ако сърцето ви "прескача". Но овациите обра възможността да си правите електрокардиограми директно от часовника, които след това може да споделите с вашия лекар.

Цената на часовника започва от $399, а тази на предходния модел е намалена на $279.