Бляскави щандове, интерактивни реклами и огромно брандиране изпълват залите на Световния мобилен конгрес - най-голямото мобилно изложение в света - провеждащ се в момента в Барселона.

Стотици технологични компании демонстрират най-актуалните си и най-добри изобретения, а смартфоните играят централна роля. Водещите производители Samsung, Huawei, Sony и LG представиха нови устройства по време на събитието.

Нищо изненадващо

Но освен големите компании редица по-малки играчи предлагат телефони, които изглеждат много сходни, потвърждавайки тезата на някои експерти, че иновациите в смартфоните са в застой.

"Отвъд блестящите флагмански устройства, в чиито реклами компаниите инвестират стотици милиони долари, има лавина от незначителни телефони с Android от среден клас. Има риск тези изложби да се превърнат в истински фестивал на боклука от еднотипни продукти, които не успяват да грабнат потребителите", заяви пред CNBC Бен Ууд, ръководител на изследванията в CCS Insight.

Продажбите на смартфони спаднаха през четвъртото тримесечие на 2017 г. за първи път от 2004 г. насам. Потребителите все по-дълго разчитат на настоящите си устройства, а "високите очаквания и малкото допълнителни екстри на заместващите устройства отслабиха продажбите на смартфони", твърдят от консултантската компания Gartner.

Така че въпросът е, стигнахме ли върховия смартфон? И каква е следващата вълна от иновации?

Бен Ууд не смята, че ще има някакви огромни промени във външния вид на устройствата в близко бъдеще, дори на фона на коментарите за сгъваеми дисплеи.

"Иновациите на смартфоните са в застой, намираме се в ситуация, в която има допълнителни подобрения на вече доказани дизайни и това е предизвикателство за всички участници. Но няма ясни признаци откъде ще дойде следващата революционна промяна", твърди експертът.

Новата мания - изкуственият интелект

Основен фокус на някои от най-добрите играчи в сектора е изкуственият интелект. Samsung показа подобрените възможности на Bixby, личният асистент с изкуствен интелект на флагманския Galaxy S9.

Google, която създава мобилната операционна система Android, както и Apple използват изкуствен интелект в своя софтуер. А флагманът на Huawei - Mate 10 Pro разполага със специален чип с вграден изкуствен интелект.

Именно това е нещото, което някои анализатори смятат за истинско подобрение в смартфоните.

"Да, формата на телефоните е една и съща, но хората се интересуват все по-малко от това, когато видят какво прави телефонът за тях. Не става дума за това, което можем да направим с телефона, а за това какво може да направи телефонът от наше име, без да се налага да правим нищо. Това е мястото, където се проявява изкуственият интелект", заяви пред CNBC Франсиско Жеронимо, директор по изследванията на европейските мобилни устройства в маркетинговата компания IDC.