Търсенето на премиум модели телефони през последните години тласна цената на мобилните устройства нагоре през 2017 година. Така за изминалите 12 месеца тя достигна средно 328 долара в глобален мащаб.

До голяма степен тласък към по-голямото търсене на скъпи смартфони даде Apple с пускането на своя юбилеен iPhone X, който дойде на цена от 999 долара.

Данни на GfK за пазара на мобилни устройства обаче показват, че поскъпването е по-скоро регионално, отколкото характерно в глобален мащаб. От компанията сравняват стойността на телефоните в 75 държави по света.

Изчисленията сочат, че най-скъпо те се продават в развитите страни в Азия, като в това число влизат Австралия, Япония, Хонконг, Сингапур, Южна Корея и Тайван. Там средната цена на мобилните устройства е 645 долара.

От друга страна тя е най-ниска в развиващите се пазари на континента. В държави, като Индия, Малайзия, Филипините и Тайланд средната стойност е 183 долара.

Над 400 долара е средната цена за страните от Западна Европа и Северна Америка. От друга страна в Централна и Източна Европа тя е значително по-ниска - около 249 долара.

Infographic: How Smartphone Prices Differ Across the Globe | Statista You will find more infographics at Statista