Върховите серии на производителите на мобилни телефони започнаха да достигат цени от почти 2 000 лева и никой не може да отрече, че това се доближава до лудостта, особено за пазари като българския. Има обаче и добра новина: наистина добрите телефони стават по-евтини, а евтините модели стават все по-добри.

Имахме удоволствието да ползваме седмица преди премиерата му днес един такъв модел: Motorola One Vision, чиято цена в България е 599 лева. И след прекараните няколко дни с него се чудим - имаме ли нужда от нещо повече в един смартфон?

Новият модел, наследник на успешния Motorola One, идва с премиум дизайн и материали, огромен дисплей с ново съотношение 21:9, мощен процесор, 128 GB памет и най-важното: камера, която не се страхува от тъмното. Докато четете ревюто, може да разгледате част от снимките, които направихме в София след залез.

Снимка 423458

Премиум дизайн, достоен за най-високия клас

Когато хванете в ръка Motorola One Vision, няма как да не останете с впечатлението, че държите смартфон от по-висок клас. Гърбът му е стъклен (и може да го опазите с кейса, който идва в кутията) и създава премиум усещане, благодарение и на 4D дизайна.

Телефонът идва в два преливащи се цвята: кафяво и синьо, които определено правят впечатление.

Пръстовият отпечатък се намира на гърба на телефона и е удобен за достигане, като работи бързо и безгрешно. Отгоре намираме и 3,5-милиметров аудиожак, което със сигурност ще зарадва много хора.

Снимка 423466

Източник: Motorola

Дисплей за киномани

6,3-инчовият Full HD+ (1080x2520) идва с изцяло ново съотношение на страните от 21:9. Това означава, че телефонът не става по-широк и все така е удобен за държане в ръка, но става по-висок, което значително улеснява четенето и разглеждането на социалните мрежи.

Motorola го нарича Cinema Vision и има причина за това. Високобюджетните кино продукции и сериали се снимат именно в такова съотношение - което означава, че ако обичате да гледате филми на телефона си, вече няма да трябва да гледате черните ленти отгоре и отдолу. Подобно съотношение на екрана имат няколко модела само на един друг производител, а от Motorola твърдят, че именно то е бъдещето. И, честно казано, се надяваме да е така.

Снимка 423452

Около LCD дисплея рамките са минимални, а предната камера (за нея повече малко по-късно) е вградена в самия екран. Ако досега не сте притежавали телефон с такъв дизайн, няма нужда се притеснявате, че кръгът в горния част на екрана ще ви дразни - след не повече от няколко минути работа спирате да обръщате внимание. Вграждането на камерата в дисплея е далеч по-привлекателно решение от т. нар. "ноч" - или отрязъка в горната част.

Иначе дисплеят е достатъчно ярък, за да виждате ясно съдържанието и при директна слънчева светлина. Цветовете са точни, а ако желаете да изпъкват още повече - в настройките има три възможности за това.

Камера, която не се плаши от тъмното

Отдавна най-голямото предизвикателство пред камерите на мобилните телефони са снимките при ниска осветеност. В последните години започнахме да виждаме, че най-скъпите модели вече снимат доста прилично през нощта, а сега това се пренася и в по-достъпния клас. Motorola One Vision определено впечатлява всеки с възможността си да снима на тъмно.

Снимка 423455

Добрите резултати се дължат на две неща. Първото и по-важното е 48-мегапикселовия сензор с технологията Quad Pixel. Това означава, че телефонът събира информация от четири пиксела в един голям с размер 1,6µm - сред най-ниските в смартфоните в момента. Именно това гарантира поглъщането на повече светлина - и по-хубава снимка. Оптичната стабилизация пък гарантира, че кадърът няма да бъде размазан.

Камерата на One Vision има и още една тайна. Чрез използване на изкуствен интелект, Motorola са създали режима "Night Vision", който прави осем снимки, които обединява в една. И усъвършенства снимката след заснемането ѝ, правейки я по-светла и с по-ярки цветове.

Снимка 423467

Източник: Motorola

Под основния 48-мегапикселов сензор има още един, който се грижи да събере нужната информация за дълбочината на сцената. Именно благодарение на него Motorola One Vision прави отлични портретни снимки с приятен "боке" ефект.

На светло камерата произвежда много добри снимки с достатъчно ниво на детайл, добър динамичен режим (нито една част от снимката не е твърде тъмна, нито твърде светла) и точни цветове.

Предната камера също заслужава похвала. Тя е 25 MP и също разполага с Quad Pixel технологията за снимки при слаба светлина. При нея "боке" ефектът се възпроизвежда чрез софтуер, но резултатите отново са отлични. В камерата са вградени и някои филтри за любителите на селфитата, като имитират студийно осветление и други.

Снимка 423456

И този модел разполага и с останалите функции, познати ни от другите телефони на производителя, например възможността да оставите само един цвят на снимката, а останалата да стане черно-бяла. Или да изберете да оставите движение само една част от кадъра.

Като цяло, Motorola са се справили отлично с камерите на One Vision и те предлагат впечатляващи снимки във всяка ситуация - особено за този ценови клас. Благодарение на предната камера може да активирате и лицево разпознаване за отключване на телефона.

Снимка 423457

Процесор, памет и батерия

"Под капака" на One Vision намираме осемядрен процесор Exynos с мощност 2,2GHz и 4GB RAM. Телефонът не се задъхва и при 3D игрите, с които го тествахме, а достатъчната RAM памет гарантира, че приложенията ще остават отворени по-дълго време без да има нужда да ги презареждате. Моделът разполага и с огромна вътрешна памет за музика, снимки и видео - цели 128GB. Ако все пак не ви стига, може да добавите още 512GB с MicroSD.

Батерията пък е 3 500 mAh и осигурява и повече от един ден работа без презареждане. Когато пък имате нужда да го заредите, на помощ идва TurboPower технологията с мощност 15W. Или накратко, ако оставите One Vision да се зарежда, докато се подготвяте за работа, ще имате достатъчно енергия за работния ден. Телефонът разполага с по-новия стандарт USB-C.

Снимка 423450

"Чист" Android с 3 години обновления на сигурността

Motorola One Vision използва операционната система Android One. От компанията обещават две години системни обновления и три години ъпдейти за сигурността. Motorola не са добавили нищо излишно. В телефона откриваме няколко от жестовете, типични за компанията, като например бързо включване на камерата със завъртане в ръката или пускане на фенера с поклащане.

Motorola си поставя цел да завземе повече пазарен дял в Европа, след като постигна второ място в Латинска Америка и трето в Северна Америка. И смятаме, че са постигнали перфектната рецепта. One Vision, макар да не може да се нареди до най-скъпите флагмани, не им и отстъпва лесно и притежава всичко, което от което имате нужда - на истински добра цена.