Години наред всеки годишен доклад за пазара на операционните системи изглеждаше по един и същи начин: Microsoft Windows далеч напред с огромна преднина, а на втора позиция macOS на Apple. През 2020 г. обаче най-сетне има промяна. ChromeOS на Google се превръща във втората най-популярна операционна система, а macOS се нарежда на трето място, сочат данните на IDC. ChromeOS е изпреварвала macOS в отделни тримесечия и преди, но 2020 г. е първата пълна година, в която това се случва.

Големият губещ в тази ситуация обаче е Windows.

След години на лоши новини продажбите на лични компютри записаха растеж през 2019 г. преди Covid-19 и първото тримесечие на 2020 г. бързо да сложат край на партито. През второто тримесечие на годината, когато осъзнахме, че трябва да продължим да работим и учим от вкъщи, продажбите на компютри и лаптопи тръгнаха рязко нагоре.

Самата пандемия се оказа ускорител на съществуващи технологични тенденции. ChromeOS, която е базирана на интернет браузъра на Google — Chrome, се характеризира със силно ограничени възможности и по-ниски цени и се използва най-често от ученици.

Именно заради тази тенденция ChromeOS успя да запише силен растеж през 2020 г. — 4,4 пр. п. повишение, като вече отговаря за 10,8% от пазара. Продажбите на лаптопи Chromebook всъщност "изяждат" пазарния дял на гиганта Microsoft при по-достъпните лаптопи. Делът на Windows спада с 4,9 пр. п. до 80,5% от пазара, а през второто полугодие на 2020 г. пада и под 80% за първи път от десетилетия.

macOS също расте, макар и по-скромно — с 0,8 пр. п. до 7,5% пазарен дял благодарение и на новите ултрабързи и енергийноефективни процесори M1, с които Apple замени чиповете от Intel.

Пазарният дял на "други" операционни системи, включително GNU/Linux, е 1,2%.

Така тенденциите на пазара на компютри през 2020 г. явно помагат на Google, но пък и 2020 г. не бе нормална година.