Проблемният Galaxy Note 7, който се самозапалваше и причини щети върху хора, имущество и репутацията на Samsung, се завръща на пазара тази седмица като Galaxy Note Fan Edition (FE).

Samsung обяви, че новият модел е напълно безопасен с новата си батерия и ще струва 700 000 южнокорейски вона или около 470 паунда, което е приблизително две трети от първоначалната цена за Note 7.

Note FE ще бъде направен от употребявани части и ще бъде ограничен в началото до 400 000 единици за местния пазар, като плановете за продажба в чужбина ще бъдат определени по-късно.

Оригиналният Note 7 е един от най-големите провали в историята на Samsung, накърняващ репутацията на марката и принуждаващ ускоряването на плановете за следващия модел, Galaxy S8. Когато Note 7 беше пуснат на пазара през август 2016-та година, той беше също един от най-скъпите телефони на Samsung със стартова цена от 700 паунда.

След като се появиха сведения, че батериите са предразположени да прегряват и да се самозапалват, от Samsung бяха принудени да изземат некачествената продукция обратно по-малко от месец след стартирането й и да пуснат втора версия с различни батерии.

Въпреки промените, втората партида телефони също прегряваха. Това застави Samsung да преустанови производството на Note 7 и да изключи всички телефони от модела, които не са били върнати, чрез софтуерна актуализация.

Снимка 302278

Източник: GettyImages

Поражението се отрази зле на корпоративния имидж на Samsung. Авиационни власти от цял свят забраниха телефоните на полетите и снимки на обгорени Note 7 обикаляха социалните мрежи.

Samsung похарчи милиарди лири, за да изземе обратно проблемния модел и да поправи щетите, нанесени на бранда. Компанията публикува резултатите, от разследване по случая, които обвиняваха за проблема дефекти в дизайна и изработката на батериите доставени от два производителя.

След отзоваването на милиони телефони Note 7, природозащитници притиснаха Южнокорейския технологичен гигант да използва повторно електронните части, за да сведе до минимум прахосването на материали.

Подобно на предишните Note модели, Note FE включва 5.7 инчов екран в традиционното съотношение 16:9, стилус (писалка) и скенер на ириса, като последната характеристика беше добавена с голям успех на последния Galaxy S8.