Продажбите на мобилни устройства в световен мащаб, в това число персонални компютри, смартфони, лаптопи и таблети, ще достигнат рекордните 2,4 милиарда броя през тази година. Такава е прогнозата на компанията за проучвания Garner, цитирана от Business Insider.

През 2016 г. потребителите все по-малко ще купуват традиционни персонални компютри. Очакванията са техните продажби да намалеят от 246 милиона до 219 милиона до 2018 г. От друга страна смартфоните ще се търсят все повече, като продажбите им може да нараснат до 2 милиарда броя след две години.

“Търговците ще разберат, че няма как вече да се насочват само към развитите и развиващите се пазари”, обяснява директорът на фирмата Ранджит Атуал.

“Стимулиран от различни икономически промени пазарът ще се раздели на четири категории”, обяснява още той и допълва, че това ще бъдат икономически затруднени развити пазари, стабилни развити пазари и същите две категории за развиващите се такива.

В първата графа като икономика, изправена пред проблеми, ще влезе Япония. В категорията на колебаещите се развиващи се пазари са Русия и Бразилия, а в тази със стабилни развиващи се пазари е Индия.