Вероятно Apple ще повиши цените на смартфоните от серията iPhone 16, пише японското издание Nikkei Asia.

Медийни анализатори, заедно с експерти от Fomalhaut Techno Solutions, проучиха производствените разходи на смартфоните от серията iPhone 15. Според техните изчисления производствената себестойност на iPhone 15 Pro и 15 Pro Max се е увеличила с десет процента в сравнение с производствените разходи на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max. Въз основа на тези данни експертите предположиха, че тенденцията ще продължи и смартфоните от серията iPhone 16 ще поскъпнат.

Така разходите за производство на дисплея за iPhone 15 Pro се увеличават с 10 процента, корпуса с 43 процента, процесора с 27 процента, а телескопичната камера с 280 процента.

Apple се страхува от ниско търсене на iPhone 15?

Apple се страхува от ниско търсене на iPhone 15?

Производственият план е намален поради проблеми с доставката на части и търсенето на по-скъпи устройства

Въпреки че Apple пое по-голямата част от удара тази година, анализатори спекулират, че компанията ще прехвърли по-високите цени на компонентите на своите клиенти през 2024 година.

"Тъй като цените на стоките от първа необходимост и различни услуги се покачват по света, анализаторите бяха изненадани, че Apple поддържа цените в САЩ за най-новите си модели iPhone", се казва в материала на Nikkei Asia.

Специалистите от Fomalhaut Techno Solutions подчертаха, че Apple ще бъде принудена да повиши цената на смартфоните iPhone 16, тъй като вече няма да може да игнорира нарастващите цени на компонентите и външните икономически фактори.

iPhone 15: Ето каква ще е цената му у нас

iPhone 15: Ето колко ще струва у нас

Започна предварителната продажба на новите смартфони

В средата на октомври експертите на Nikkei Asia писаха , че цената на компонентите за iPhone 15 Pro Max е малко над $550. Това се оказа с 12 процента повече от цената на iPhone 14 Pro Max.