По време на пандемията на новия коронавирус ни се наложи да използваме дигитални решения за провеждането на нашите бизнес срещи, уроци онлайн и какво ли още не. Но на много от хората със сигурност им е омръзнало от срещите в Zoom например. Една компания от Лос Анджелис е намерила начин да разнообрази този процес - тя е създала машини с размер на телефонна кабина, които излъчват холограми на живо от вашата всекидневна.

Устройството на PORTL позволява на потребителите да говорят в реално време с холограма в човешки размери. Машините също така могат да бъдат оборудвани с технология, която позволява взаимодействие със записани холограми на исторически фигури или роднини, които са починали.

Всяко PORTL устройство е високо 2,1 метра, широко 1,5 метра и дълбоко 0,6 метра и лесно може да бъде вградено в стена. Всеки потребител, който се интересува от технологията, трябва да разполага с камера и бял фон, за да може да изпрати холограма.

Снимка 491535

Източник: PORTL

"Казваме, че ако не можеш да бъдеш там, можеш да предаваш там", коментира главният изпълнителен директор Дейвид Нусбаум, който преди това е работил в компания, разработваща холограма на Роналд Рейгън за библиотеката на бившия президент на САЩ и рапъра Тупак Шакур.

"Ние можем да свържем семейства на военни например, които не са се виждали от месеци, хора от противоположните брегове, или всеки, който спазва социалното дистанциране, за да се бори с коронавируса", добавя Нусбаум.

Цените за устройството започват от 60 000 долара - цена, която Нусбаум очаква да спадне през следващите от три до пет години. Компанията също така планира да изгради по-малко настолно устройство с по-ниска цена в началото на следващата година.

Устройствата могат да бъдат оборудвани с технология за изкуствен интелект от базираната в Лос Анджелис компания StoryFile за производство и на холограмни записи, които могат да бъдат архивирани. Добавянето на това към текущото устройство обаче ще го оскъпи до най-малко 85 000 долара.

Компаниите промотират подобни устройства в музеите, където те могат да се използват, за да се показват на посетителите холограми на исторически личности.

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Умното вложение на най-заможният човек в Хонконг

Хората могат да се чувстват като че ли водят разговор със записана холограма, споделя изпълнителният директор на StoryFile Хедър Смит.

"Ти усещаш присъствието им, виждаш езика на тялото им, виждаш всичките им невербални сигнали. Имате чувството, че всъщност сте разговаряли с този човек, въпреки че не са били там", допълва тя.