Лий Ка-шин е известен като най-богатият човек в Хонконг, успял да натрупа милиарди долари благодарение на своята империя в областта на имотния сектор и строителството. През тази година обаче той печели от нещо много по-различно - от инвестициите си в технологичния сектор.

Милиардерът е един от първите инвеститори в платформата за видео конферентни разговори Zoom Video Communications и е собственик на дял от 8,6% от нея, показват данни, подадени до регулаторите.

Само от началото на тази година стойността на неговият дял се е увеличила с 80% до 3 милиарда долара на фона на спад с около 4,6 милиарда долара на общото му богатство до нетно 25,7 милиарда долара от началото на годината, сочат изчисленията на Bloomberg Billionaires Index.

Лий Ка-шин е инвестирал в Zoom за първи път през 2013 година, като неговият дял в технологичната компания е бил на стойност от около 850 милиона долара през април 2019 година, когато тя дебютира на фондовата борса в САЩ.

Онлайн платформата записа многократен ръст на активните потребители през последните няколко седмици в резултат на ограниченията за движението на хора заради разпространението на коронавируса. Успоредно с ръста на потребителите акциите на компанията записаха рекордно поскъпване.

Лий обаче не е единственият, който печели от истинския бум на Zoom. Основателят на компанията Ерик Юан е увеличил финансовото си състояние до 6,5 милиарда долара.