Организационният комитет за Олимпийските игри в Токио през 2020 година събра успешно необходимото количество рециклирани ценни метали от вече използвана техника за направата на медалите за победителите. След като те вече са готови, организаторите разкриха техния дизайн точно година преди голямото спортно събитие, пише the Verge.

Необходимите ценни метали са събрани от дарения на вече неизползваеми електронни уреди. Кампанията е стартирала през 2017 година и е продължила две години. Общо събрани са 78 895 тона техника, като от тях има 6,21 милиона мобилни телефона. От всички уреди са извлечени 32 килограма злато, 3 500 килограма сребро и 2 200 килограма бронз.

Отличията за победителите са с диаметър 85 милиметра, като в най-тънката част те са 7,7 милиметра, в най-дебелата 12,1 милиметра. Златните медали имат над 6 грама златно покритие върху чисто сребро, сребърните са изработени изцяло от сребро, а за бронзовите е използвана сплав от 95% мед и 5% цинк.

Медалите са проектирани от Юничи Каваниши, който е спечелил конкурса за техния дизайн, състезавайки се с още 400 професионални дизайнери и студенти по дизайн.

Международният Олимпийски комитет изисква върху медалите да са изобразени емблематичният символ с пет кръга, официалното име на игрите и гръцката богиня на победата Нике пред стадиона Панатинайкос.

Япония събра злато и сребро за олимпийските медали от стари телефони

Япония събра злато и сребро за олимпийските медали от стари телефони

Хората предадоха над 5 милиона стари мобилни телефона