Япония е събрала почти цялото необходимо количество злато и сребро от употребявана електроника, за да изработи медалите за олимпийските игри в Токио през 2020 година, информира The Verge.

Още преди две години стана ясно, че Япония възнамерява да произведе медалите за Летните олимпийски игри, като използва метали от рециклирана електроника. Във връзка с тази инициатива Организационният комитет на игрите призова жителите на страната да дарят стара и ненужна електроника.

До момента са събрани около 47,5 тона електронни отпадъци. Това включва повече от 5 милиона мобилни телефона, които бяха предадени от потребителите в магазините на оператора NTT Docomo и на други места, оборудвани със специални контейнери.

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Някои използват тези отпадъци, за да печелят незаконно, показва доклад

Целта на Комисията да събере 2700 кг бронз е постигната през юни миналата година, припомня GreenTech. Освен това през октомври са получени 93,7% от необходимите 30,3 кг злато и 85,4% от необходимите 4,1 тона сребро.

Очевидно, поставената цел ще бъде постигната в най-близко бъдеще. Самата програма за събиране на електроника ще приключи на 31 март тази година, а медалите ще бъдат показани през лятото.