Заобиколени сме от електронни и технологични отпадъци, което е крайно опасно за околната среда и здравето на хората, предупреждават в свой доклад от Световния икономически форум.

Според документа технологичните отпадъци тежат колкото 125 000 Boeing 747 самолета, чието общо тегло е 44,7 милиона тона. Това стига, за да се построят 4500 съоръжения като Айфеловата кула.

Източниците на тези отпадъци са най-разнообразни - от мобилни телефони и компютри до оборудване за соларни системи. Въпреки че те представляват само 2% от всички твърди отпадъци, сформират висок дял от опасните такива  - 70 процента.

Светът изхвърля Е-отпадъци за €55 милиарда годишно

Светът изхвърля Е-отпадъци за €55 милиарда годишно

Губим 45 млн. тона ценни метали като злато и мед

Интернет на изхвърлените неща

През 2017 г. са продадени 1,46 милиарда смартфона, а до 2020 г. техният брой може да стигне 2,87 милиарда. Но тези числа са незначителни в сравнение с Интернет на нещата (IoT), към който до 2020 година ще спадат 50 милиарда мрежови устройства. Един ден, ставайки неактуални, те ще добавят още отпадъци към огромното количество.

Находища на злато

Звучи нереално, но в 100 тона смартфони има повече злато, отколкото в 100 тона златна руда. Това обаче не пречи 435 000 тона мобилни телефони да бъдат просто изхвърляни. В тях има и други ценни елементи, като сребро, мед, платина и паладий.

Рециклирането на тези ценни метали вече се превърна в печеливш бизнес. По данни от доклада общата стойност на всички електронни отпадъци се равнява на 62,5 милиарда. Това е повече от общия добив на сребро в света и БВП на доста държави. Да се възстанови паричната сума обаче от ценното съдържание, заровено в тези технологични останки, е трудно.

Освен съдържанието на ценни метали в непотребните устройства има и много опасни елементи, като олово, живак, кадмий. Ако се изгради устойчива система за рециклиране, извличането на полезното съдържание от технологичните остатъци ще става без рискове за работниците или околната среда.

Ефектът за икономиката

Около 1,3 милиона тона недекларирани електронни отпадъци ежегодно се изнасят от страните членки на Европейския съюз и най-вероятно от тях се рециклират ценните метали нерегламентирано. Най-лесният начин, който се използва, за да се извлекат с цел печалба, е изгарянето. Така пластмасата се стопява и остават металните компоненти.

Решаването на проблема с електронните отпадъци ще елиминира и вредния ефект върху природата. Докато се намери начин за правилното им рециклиране, би било добре да се установят правила, за да не се стига до изхвърлянето на толкова технологии, като това да се изработват от по-трайни и качествени материали. Част от тази промяна може да включва и обратното им изкупуване от търговци на дребно.