Nokia отново е финландска. След неуспешния романс с Microsoft, една от най-популярните в миналото марки телефони се завърна у дома. Но дали всичко е същото като преди? Money.bg отправи поглед към последния флагман на компанията - Nokia 8.

Но първо за компанията. В началото на десетилетието Nokia изпусна тенденциите и изостана сериозно от новите си конкуренти - Android и iPhone на Apple. В крайна сметка това ѝ коства всичко. Знаменателното писмо от 2011 г. на тогавашния CEO Стивън Елоп все още се помни. "Първият iPhone влезе в продажба през 2007 г., а ние все още нямаме продукт, който да е близо до това преживяване. Android се появи преди две години, а тази седмица те ни отнеха лидерската позиция по продадени смартфони. Невероятно", написа той до служителите, допълвайки, че "компанията стои на горяща платформа".

Разбира се, в крайна сметка Елоп премина в Microsoft и бе определен като "троянски кон" на компанията от Редмънд, но думите му не губят своята истинност и посочват причината, поради която любимата марка телефони на милиони изчезна от картата.

Времето, в което Nokia бе част от Microsoft, може да бъде определено единствено като пълно фиаско. Но това вече е зад гърба ни.

Моделът Nokia, който стои сега пред нас, е дело на HMD Global. Компанията е със седалище точно срещу старата централа на Nokia в Еспоо, Финландия и е пълна със старите служители на марката. Доскоро неин главен изпълнителен директор бе ветеран в Nokia, работил там в продължение на 17 години. А от екрана на телефона при включване се появява надписа Android.

Новото начало.

Nokia 8 е първият флагман, дело на HMD Global. Но може ли да мери сили с останалите Android-гиганти и дори iPhone? Още в началото ще кажем: по-скоро не. Телефонът обаче заслужава внимание, защото предлага пословично качество на изработка, вече и функционална операционна система и няколко добавки от Nokia, които го правят уникален. И всичко това на цена, която ще накара всеки да премисли втори път.

Дизайн

Nokia 8 започва с "черна" точка. Той не се вписва в тенденцията от 2017 г. за намаляване на рамките около екрана и дизайнът му изглежда остарял. Самият дисплей е с размер 5,3 инча (и всъщност е едно от най-хубавите неща в смартфона, но повече за него по-късно). Той обаче се разпростира на едва под 70% от предната повърхност и в крайна сметка получаваме доста обемен смартфон, висок 15 см, широк 7,3 см и широчина почти 8 милиметра.

Снимка 336003

Източник: Теодор Пенчев

Качеството на изработка на устройството обаче е на отлично ниво. Алуминиевото тяло и заобленият гръб правят смартфона изключително приятен и удобен за държане в ръка. Трябва обаче да отбележим, че Nokia 8 не е водоустойчив, което вече е почти задължително за флагманите.

Музикалните фенове обаче ще се радват да научат, че финландската компания не следва друга тенденция, обзела сектора - премахването на 3,5 мм аудиожак. В кутията, освен зарядно, намираме и слушалки.

Смартфонът се отключва с пръстов отпечатък, поставен под централния капацитивен бутон. Функцията действа безотказно всеки път, а отключването е буквално мигновено.

Батерията е с капацитет 3090 mAh - сравнително стандартно. Макар със сигурност да не е "слаба", не очаквайте много повече от един ден с пълен заряд. Добрата новина е, че Nokia 8 поддържа бързо зареждане.

Мощ...

Nokia 8 идва с процесор Snapdragon 835. Чипът е с осем ядра - 4 от тях са с тактова честота 2,5 GHz за "тежките" задачи и игри, а останалите четири - с 1,8 GHz с цел спестяване на енергия при ежедневни задачи. Процесорът е най-актуалният Snapdragon, поставян досега в телефони, и се използва от почти всички флагмани в Android-света.

Благодарение на него смартфонът работи впечатляващо бързо и без никаква засечка. Каквото и предизвикателство да измислите - той ще се справи блестящо. В работата му помагат и предостатъчните 4GB RAM -така че да можете да работите с много приложения едновременно без нуждата от постоянното им презареждане.

Така че, що се отнася до мощността на телефона, той получава отлична оценка.

...и интерфейс

Nokia вече е с Android. Финландската компания е взела решение, което се приема изключително радушно - не е правила никакви промени по операционната система на Google с едно малко изключение - приложението на камерата.

Така потребителите могат да се радват на "чист" Android бе излишни приложения - и да го модифицират така, както им харесва със стотиците хиляди приложения в "магазина". Nokia 8 идва с Android 7.1.1, но с възможност за обновление.

Снимка 336009

Източник: Теодор Пенчев

Екранът е сред най-приятните характеристики на телефона. 5,3-инчовият дисплей е IPS LCD, а на LED, но качеството му е сред най-добрите в класа. Резолюцията му е 2K (1440х2560), което е предостатъчно за екран с такъв размер. А яркостта му е до 700 нита, което всъщност означава, че дори и при най-ярка слънчева светлина, няма да имате проблем да видите съдържанието на дисплея.

Самият дисплей пък е защитен от Corning Gorilla Glass 5, така че няма нужда да се притеснявате от дребни драскотини.

Изключително приятно допълнение е "always on" дисплея - когато заключите и оставите смартфона на бюрото до вас той винаги ви показва часа и дали имате нови съобщения в пощата и социалните мрежи. Екстрата е рядкост за LCD екраните.

Камерата

Разликата между добрия и отличния смартфон много често се корени в камерата. На хартия положението при Nokia 8 изглежда доста добро - две 13MP камери отзад и една 13MP отпред. Финландската компания е заложила на изпитана вече рецепта с двете камери в задната част на устройството, като едната от тях е монохромна с цел подобряване на качеството и детайла на нощните снимки. Горд надпис "Zeiss" стои на гърба между двете камери, припомняйки чие дело са лещите.

Снимка 336006

Източник: Теодор Пенчев

Както отбелязахме, единственото приложение, което е дело на самата Nokia, е това за камерата. Така при него виждаме две функции, които определено отличават флагмана от конкурентите му - "bothie" и възможността за директен стрийм на видео в YouTube и Facebook. "Bothie" пък е уникално за Nokia 8 и дава възможност за едновременен запис на видео от предната и задната камера, разделена на две равни части на екрана. Функцията работи добре и можем да се сетим за множество случаи, в които ще бъде полезна.

Снимка 308281

Източник: HMD Global

С разочарование обаче трябва да отбележим, че качеството и на снимките, и на видеото не е на достатъчно високо ниво като за флагман от края на 2017 г. Макар оценката на камерите винаги да е субективна, тя все се споделя и от DxOMark.

На снимките се забелязва недостатъчно високо ниво на детайла, като в много случаите има "замазване". "Шумът" в много ситуации пък е твърде много.

Въпреки че има две камери точно с тази цел - подобряване на нощните снимки, тя не се справя впечатляващо. Проблемен се оказва и автоматичният фокус, който е твърде колеблив, особено при по-слаба светлина.

Разбира се, това не означава, че Nokia 8 прави лоши снимки - напротив. Цветът и контрастът са добри и със сигурност ще ви даде възможност да запечатате достатъчно добре важните моменти от живота ви. Просто очаквахме по-добро ниво, което да се доближава повече до конкурентите.

Снимка 336021
Снимка 336022

С добро може да споменем обаче "bokeh" ефекта, при който портретите стават доста добри и със сигурност ще ви спечелят много "лайкове" във Facebook.

Заключение

Завръщането на Nokia се чакаше отдавна. Дългият период повиши и доста нашите очаквания. С Nokia 8 компанията прави първа стъпка към възвръщането на предишната си слава - малко неуверена, но в правилна посока. Телефонът ни дава всичко, от което имаме нужда, на добра цена.

Ако не ползвате често камерата и нямате против леко остарелия външен вид, Nokia 8 ще бъде ваш лоялен партньор и няма да ви разочарова. А ние се надяваме, че със следващия си флагман финландската компания ще изчисти всички забележки и ще се пребори да върне предишната си слава.