В Амстердам започват изпитания на електрически лодки, които да облекчат задръстванията в града и да помогнат за изчистването на въздуха в столицата на Нидерландия, пише Associated Press.

Каналите на столицата се използват за транспорт далеч преди автомобилите и камионите с двигатели с вътрешно горене да започнат да замърсяват околната среда и да задръстват тесните улици. В града има над 100 километра водни пътища, по които скоро могат да започнат да се движат малки и напълно автономни електрически лодки. Те ще превозват пътници и ще помагат за събирането на боклука.

Проектът, който носи името Roboat, е съвместен между Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions и Massachusetts Institute of Technology. Роболодките могат да се движат със скорост от около 6 км/ч в продължение на 12-24 часа в зависимост от батериите и теглото. Те се управляват отдалечено от компютър, който обработва данните от камерите и сензорите, които сканират непрекъснато случващото се около лодката. Самите плавателни съдове са модулни и могат да бъдат пригодени лесно за различни цели.

Разработчиците казват, че ще са им нужни между две и четири години, за да усъвършенстват технологията за автономно придвиждане. Преди те да започнат да превозват пътници и карго, ще трябва да бъде променено и законодателството в страната.