Миналата година Samsung трябваше да се справи с тежката криза след краха на гърмящия Note 7. И южнокорейската компания се справи блестящо, представяйки Galaxy S8 - един от най-добрите продукти на Samsung и може би най-добрият смартфон с Android на пазара.

Затова не е изненада, че тазгодишният S9 (и S9+) не се различават с много от предшественика си.

Всъщност, те толкова си приличат, че е много трудно да ги различите. Същият атрактивен външен вид, същият брилянтен 18,5:9 екран с размер 5,8 инча (и 6,2 инча за по-големия), стъклени предна и задна част.

Снимка 342259

Източник: Samsung

Разликите са две и никой не може да се оплаче от тях - горната част от рамката над екрана е станала още по-малка, макар и трудно забележимо. Сензорът за пръстови отпечатъци пък вече е под камерата, а не до нея - основна критика срещу S8.

Но това съвсем не означава, че Galaxy S9 е същият смартфон като своя предшественик - промените са много, но са скрити за окото.

Най-новият флагман вече е с процесор Snapdragon 845 (за САЩ) и най-новият Exynos процесор на Samsung за останалата част от света. Твърди се, че той е по-добър от този на Snapdragon. Има 4GB RAM (6 за по-големия) и 3 000 mAh батерия (и 3 500 mAh за по-големия), като поддържа бързо безжично зареждане.

Освен това е водо- и прахоустойчив (IP68).

Но най-важната и интересна промяна е в камерата. За първи път телефон получава толкова напредничава система. Въпреки че S9 ще има само една камера (две за S9+), тя крие една впечатляваща възможност - да променя отвора и количеството светлина, която достига сензора.

Така при отвор f/2.4 телефонът ще има възможност да прави ярки, контрастни и много детайлни снимки. Когато навън е тъмно, той ще превключва на f/1.5, което увеличава с до 28% светлината, която достига сензора, спрямо S8, и обещава чудесни снимки и при слаба светлина. Камерата ще прави и 12 снимки при слабо осветление, за да комбинира и създаде възможно най-доброто изображение - подобно на HDR при Apple, който прави три снимки с различна експозиция.

Освен това, 12-мегапикселовият сензор получава нова технология за фокусиране, както и възможност за заснемане на slow-motion видео с до 960 кадъра в секунда при 720p.

Samsung последва Apple и въведе функция, наречена AR Emoji - твърде подобна на Animoji при iPhone X. Тя изостава леко като възможност от Animoji, но идеята е същата и със сигурност ще се хареса на много потребители на Samsung.Моделът ще се продава на цени от 1 659 лева в България (1 849 лева за по-големия) без договор, а официалните продажби започват от 16 март.

Телефонът може да бъде закупен и с отстъпка от операторите при подписването на договор. От Telenor може да бъде взет за 1 119,99 лева с "Тотал 36,99". Мтел го предлага за 1 229, 98 лв. с "Мтел без граници 3XL". От Виваком може да бъде взет за 1 099,98 лева със "Smart U".