Един от най-големите производители на електроника в света Samsung планира да пусне в действие програма за продажба на реновирани смартфони, които вече са били в ръцете на клиенти.

Догодина технологичният лидер ще предлага на пазара серия от свои подобрени мобилни устройства от висок клас, които ще се продават на по-ниска цена, предаде Reuters, позовавайки се на източник, просветен в работата на Samsung, но пожелал анонимност.

Лидерът на световния пазар за смартфони ще подобри и ремонтира скъпи модели, върнати на компанията от клиенти, взели участие в едногодишните програми на пазари като САЩ и Южна Корея.

Компанията ще използва вече разработените устройства като оръжие срещу конкуренцията, а програмата ще поддържа доходите на фирмата след преструктурирането на своята продуктова линия, смята източникът.

След като Samsung обнови устройствата, клиентите вече ще могат да отделят по-малко пари за закупуването им, тъй като смартфоните ще се предлагат на по-ниски цени в магазините.

Планът все още не е официално обявен и не е ясно до каква степен ще се променят моделите. Обикновено реновираните устройства разполагат с нов корпус или подобрена батерия.

Риск обаче дебне Samsung от продажбата на вече използвани смарфони от висок клас, тъй като по този начин могат да спаднат продажбите на други устройства от среден клас.

Подобна практика има конкурентната компания Apple. Технологичният гигант също продава реновирани умни устройства в редица страни. В Индия например подобни устройства се предлагат за под 90 долара.