На годишната си конференция за разработчици Apple представи нов продукт. И обеща да направи революция, сравнима с тази, когато на пазара излязоха iPod и по-късно iPhone.

Потвърждавайки слуховете от преди седмица, гигантът от Купертино обяви, че е разработил конкурент на Amazon Alexa - домашен гласов асистент, който, с помощта на Siri, ще ни дава инфомация за трафика, времето, новини и ще отговаря на всякакви въпроси. Но, за разлика от продукта на Amazon, ще може да служи и за домашна аудио система.

"Ще преоткрием начина, по който всеки от нас слуша музика вкъщи", обещаха от компанията.

Това ще се случи благодарение на високото качество, с което ще може да възпроизвежда музика. Както и възможността да ползва Apple Music с над 40 милиона песни.

Снимка 297648

Източник: Apple

Така HomePod, каквото име носи продукта, ще вгради в едно устройство висококачествените колони с Wi-fi и Bluetooth свързаност, които отдавна се радват на висок интерес, и полезен гласов асистент.

Освен цялата функционалност, която ще носи Siri (която също получи обновление), ще можем да контролираме и всички "умни" устройства, които имаме вкъщи - като лампи, климатици и много други. И дори да пращаме съобщения през iMessage.

HomePod ще бъде на пазара в САЩ, Великобритания и Австралия от декември, а от началото на следващата година ще се предлага и в останалата част на света. Ще струва 349 долара и ще се предлага в два цвят - бял и популярния сив "Space Gray".

Това, разбира се, не беше единствената новина от конференцията на Appe.

Голямо обновление получава и iPad с новия модел Pro с 10.5 инча дисплей. Размерът на таблета ще бъде същият, както на досегашния, който бе с 9.7 инча екран, но благодарение на 40% по-тънките рамки потребителите ще получат по-голям дисплей без да се налага да носят по-голям и по-тежък таблет.

Снимка 297649

Източник: Apple

Новият дисплей обира овациите и с качество. Той ще бъде първият в света на мобилно устройство с възможност за опресняване от 120Hz, като досега всички устройства поддържат едва 60Hz. iPad Pro ще бъде и с 30% по-бърз процесор и 40% по-мощен видеочип. Ще получи и камерата от iPhone 7.

Цената му ще започва от 649 долара за 64GB, а максималният размер на паметта скача до 512 GB. Заедно с новия таблет бе представена и новата версия на операционната система iOS, която получава множество нови функционалности за iPad, и не само. Сред най-важните е възможността за drag and drop из цялата операционна система. Обновена е и долната лента с икони за бърз достъп, като тя вече ще може да събира в пъти повече приложения. И ще може да бъде "викана" отвсякъде, което ще направи работата с множество приложения много по-лесна. За работа в режим multitasking приложения ще могат да бъдат активирани и от нея.

Както бе съобщено по-рано днес, Apple представи и Files за iPad - мощен файлов мениджър, който се синхронизира с iCloud, dropbox, Google Drive и още много услуги за запазвае на файлове в "облака". Той също ще поддържа drag and drop функцията.

Любопитна е и новата възможноста iOS да разпознава автоматично текста, който пишете "на ръка" и да дава възможност да търсите в записките си от Spotlight.

В iOS 11 ще има обновления и на някои от приложенията на Apple. Така например вече ще можем да пращаме пари през iMessage, а самите съобщения вече ще се пазят в iCloud.

Снимка 297643

Източник: Apple

Siri получава нов, по-удобен интерфейс, както и нови, звучащи по-реално гласове. Тя вече ще може да превежда в реално време, като в началото функционалността ще е достъпна за превод от английски на китайски, френски, немски, италиански и испански, като повече комбинации ще бъдат добавени по-късно.

Изцяло нов вид ще получи и Control center, който след критики на потребители отново ще е на една страница, а благодарение на 3D Touch ще има множество добавени функционалности. Notification center и заключения екран пък вече ще бъдат едно.

Снимка 297647

Източник: Apple

Обновление има и за Maps, които вече ще позволяват да търсим и да се ориентираме по етажите на молове и летища, както и ще ни показва ограниченията на скоростта на пътя и в коя лента трябва да се движим, ако искаме да направим завой скоро.

С цел да намали инцидентите на пътя заради разсеяни шофьори Apple добавя и интересна функционалност в iPhone, която ще ни позволи, когато шофираме, да изключваме известията, които всъщност няма нужда да видим веднага.

Apple обяви още, че променя формата на клиповете и снимките, които правим. Те вече ще заемат два пъти по-малко размер на устройствата, но ще бъдат със същото качество.

За първи път в историята си AppStore ще получи нов дизайн, подобен на този на Apple Music.

Снимка 297644

Източник: Apple

Apple обяви и интегрирането възможности за добавена реалност направо в iPhone и iPad и приложения, с които можем да създаваме невероятни сцени благодарение само на едно приложение и камерата на устройството.

Снимка 297646

Източник: Apple

По-бързи процесори и повече памет получиха и MacBook Pro и iMac.

С представянето на новата версия на операционната система High Sierra Apple се похвали, че браузърът Safari е най-бързият в света, както и че в него ще бъде включена функционалност, която ще спре следенето от страна на сайтовете с цел събиране на информация за нас и представянето на реклами.

Новост е преминаването на нова файлова система по подразбиране - APFS. С iOS 10.3 това се случи и при мобилните устройства. Тя е разработена специално за днешните условия - за SSD памети и огромни файлове, като е по-бърза и пести място в сравнение със старата HFS.

Сред една от големите новини бе представянето на новия iMac Pro с 5k дисплей, 18-ядрен процесор Xeon, видео Radeon Vega Graphics. Той ще излезе на пазара до края на годината. Машината е насочена към професионалисти, а цената й започва от 4999 долара.

От презентацията стана ясно още, че Amazon Prime вече ще може да се гледа на всички Apple TV.