Смартфоните, оборудвани с изкуствен интелект, бяха основният фокус на Световния мобилен конгрес, когато най-голямото търговско изложение за мобилни и комуникационни технологии в света се проведе в Барселона миналата седмица.

Какво е AI телефон?

Това определение и какво трябва да включва оборудването е по-трудно за дефиниране и зависи от производителя, който питате.

Анализаторите, като цяло, са съгласни за няколко неща - че тези устройства ще имат по-усъвършенствани чипове за стартиране на AI приложения и че тези AI приложения ще работят на устройството, а не в облака.

Компании като Qualcomm и MediaTek вече пуснаха чипсети за смартфони, които позволяват процесорната мощност, необходима за AI приложения.

Но AI технологията в телефоните не е нова. Някои аспекти на AI присъстват в устройствата от години и позволяват функции като ефекти на замъгляване на фона на смартфони и редактиране на снимки.

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

Новото е въвеждането на големи езикови модели и генериращ AI. Големите езикови модели са огромни AI модели, обучени върху огромни количества данни, които са в основата на приложения като широко популярните чатботове. Тези модели отключват нови функции, като например способността за чатботове да генерират изображения или текст от потребителска подкана.

"Не става дума само за наличието на чатбот, ние имаме тези виртуални асистенти от известно време. Разликата е, че сега е генеративен, така че те могат да създадат стихотворение или да обобщят срещи. Ако става въпрос за създаване на текст към изображение, това е нещо, което не е правено преди", според Брайън Ма, вицепрезидент по изследване на клиентските устройства в IDC, цитиран от CNBC.

Другата голяма част от пъзела на AI смартфоните е терминът "AI на устройството". Преди това много AI приложения на устройства всъщност бяха частично обработвани в облака, след което се изтегляха на телефона. Но усъвършенстваните чипове и възможността големите езикови модели ефективно да стават по-малки вероятно ще накарат повече AI приложения да се изпълняват само в устройството, а не в център за данни.

"Мисля, че една от големите истории ще бъде способността на AI моделите също да работят нативно на самите устройства и това е мястото, където потенциално започва да се превръща малко повече в промяна на играта", според Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight , цитиран от CNBC.

Производителите на смартфони казват, че AI на устройството подобрява сигурността на оборудването, отключва нови приложения и ги прави по-бързи, тъй като обработката се извършва на телефона.

Това може да отключи нови приложения, които разработчиците могат да създадат, казаха Ма и Ууд.

В крайна сметка, каза Ууд, производителите на смартфони искат да постигнат "изпреварващо изчисление" - идеята, че AI "е достатъчно интелигентен, за да научи поведението ви като потребител и да направи устройството много по-интуитивно и предсказващо какво искате да направите след това, без да се налага да направи много.

Ето основните изводи от събитието в Барселона и какво означава то за Apple и останалите големи технологични компании:

По-скъпи AI телефони

Повечето смартфони вече имат достъп до AI чрез приложения като ChatGPT или Gemini на Google, но следващият ви телефон — ако приемем, че купите нещо сравнително ново — ще има технологията, вградена направо в системата.

Водещи смартфони на шоуто от Samsung Electronics и китайският производител Honor - вече на пазара - се захранват от чипове от Qualcomm и Micron Technology, позволявайки AI на устройството, за разлика от изпращане на информация до сървър за обработка. Това трябва да премахне пречките пред поверителността и потреблението на данни за широкото приемане.

Това няма да е само за телефони от висок клас. Qualcomm и неговият тайвански конкурент MediaTek пуснаха процесори от среден клас с вградени AI възможности.

Въпреки това, в крайна сметка е вероятно AI да означава по-скъпи телефони, тъй като производителите се стремят да извлекат максимална полза от нов цикъл на надграждане след няколко бавни години за сектора на смартфоните.

Все още няма "убийствени" AI функции

От всички смартфони, показани на MWC, Galaxy S24 Ultra на Samsung беше най-богатият на AI функции - предлагащ "Кръг за търсене", превод в реално време и подпомагано от AI водене на бележки - но всички те са по-скоро "хубави да ги имаш", отколкото инструменти, които трябва да имате.

Поддържаната от Google функция "Кръг за търсене" за изображения може да бъде полезна идея за пазаруване и пътуване, но може да е трудна за фина настройка. Например, ограждането на съдове в снимка на кухня води до оферти за закупуване на подобни съдове и рецепти за храна.

Qualcomm очаква да си купите нов смартфон заради AI

Водещ производител на чипове очаква да си купите нов смартфон заради AI

Ще се върне ли търсенето на устройства към растежа?

Преводът в реално време ще бъде чудесен за често пътуващите, но може да е от ограничена употреба в противен случай. Воденето на бележки с помощта на изкуствен интелект изглежда по подобен начин като сравнително нишова за повечето потребители, които не използват телефона си основно за работа.

Може би най-впечатляващо приложение е функцията за нощна фотография, подпомагана от AI на Samsung, която би трябвало да спечели най-малко любителите на звездите, но може да не е достатъчна, за да привлече масите.

"Тази година наистина е за хардуера", каза Кристофър Мур, вицепрезидент по маркетинга на мобилния бизнес на Micron, в интервю за Barron"s в MWC. "Ще отнеме година или две, докато тези неща наистина се развият."

Това също означава, че все още няма нужда да се паникьосвате за Apple. Компанията изглежда, че има достатъчно време да усъвършенства собствения си AI подход преди пускането на следващия iPhone.

Изобилие от аксесоари

Когато изкуственият интелект стане по-широко разпространен, необходимостта постоянно да изваждате телефона си и да докосвате екрана му трябва да бъде намалена. Тук идват аксесоари като смарт часовници, смарт пръстени и смарт очила.

Сред хардуера, който получи най-голямо внимание на MWC, беше базираното в Сан Франциско стартиращо устройство Humane, Ai Pin, което включва асистент ChatGPT. Беше показано как отговаря на въпроси, прави снимки и изпраща текстове, с контрол, достъпен както чрез глас, така и чрез лазерен дисплей, който може да проектира върху дланта ви и да бъде манипулиран чрез жестове с ръце.

Междувременно Samsung даде и ограничен предварителен преглед на своя Galaxy Ring, който корейската компания се надява да осигури удобна 24-7 здравна информация за проследяване, която след това може да бъде интерпретирана от неговия Galaxy AI, разположен на смартфона.

Тези аксесоари няма да заменят вашия смартфон. Дори представител на Humane - един от малкото големи аксесоари, които не са свързани с някой от производителите на телефони - каза на Barron's, че идеята е да се направи нещо, което да разшири вашия смартфон, вместо да го измести изцяло.

Но това означава, че всеки производител, включително Apple, ще трябва да помисли как смартфон с активиран AI може да работи с по-широка гама от устройства.