Интегрирането на генеративен изкуствен интелект в смартфоните ще доведе до нов цикъл на обновяване на потребителските устройства и ще сложи край на слабите продажби от последните години. Прогнозата е на изпълнителния директор на производителя на чипове Qualcomm Кристиано Амон.

"Още от 2024 г. започваме да виждаме някои много интересни приложения - дори при флагманските смартфони. Това може да създаде нов цикъл на обновяване и това по дефиниция увеличава пазара", коментира той на изложението за електроника CES в Лас Вегас.

Gemini-гейт: Излъга ли Google всички за способностите на чат бота си

Gemini-гейт: Излъга ли Google всички за способностите на чат бота си

Манипулирано демо видео и неуверени отговори помрачиха добрите първи впечатления от новия AI модел

През тази година се очаква все повече компании да представят AI решения, които не са зависими от облака и действат изцяло на локални устройства. Това има голямо значение за сигурността на данните, персонализацията и бързодействието.

Google вграждат версия на своя Gemini модел в смартфона Pixel 8 Pro, а Samsung след броени дни се очаква да покажат серията Galaxy S24, в която AI ще е най-голямото нововъведение.

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Челната петица по пазарен дял в света включва три китайски марки

Както отбелязва Yahoo Finance, оптимистичната прогноза на Амон идва на фона на изминалата 2023 г. и нейните най-слаби смартфон продажби от близо десетилетие според данните на Counterpoint Research. През последните две тримесечия на миналата година доставките възвърнаха темпо, но купувачите остават резервирани.

Това се отразява особено зле на Qualcomm, които са най-големият производител на процесори за "умни" телефони. В края на 2023 г. приходите на компанията се сринаха с 24 на сто на годишна база.

Според Амон, обаче, корекцията на пазара поне при Android вече е приключила.