Обещаващо начало и белязан от обезсърчаващ погром финал - по този начин явно се развиват всички AI начинания на Google през 2023 г. След неуспешните опити за наваксване на постигнатото от ChatGPT в началото на годината, сега онлайн гигантът е в "глуха отбрана" след куп нови скандали около новия си езиков модел за изкуствен интелект Gemini, който би трябвало да догонва и надминава предложенията на пазарния лидер OpenAI.

Подобен проблем имаше при дебюта на чат бота Bard коства на компанията майка Alphabet 100 млрд. долара пазарна стойност.

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Google Bard още даже не е достъпен за потребителите и вече е ясно, че част от информацията му е невярна

Тук не е Холивуд

Gemini, който вече се внедрява в Bard извън ЕС, беше демонстриран от Google в рамките на видео, което събра повече от 2 млн. гледания в YouTube. То създава впечатлението, че ботът вече отговаря на устни задания и разпознава елементите от видео в реално време.

По-късно, обаче, от Google разясниха, че всъщност изкуственият интелект е анализирал писмена реч и стопкадри.

Друга демонстрация може да подведе зрителя, че AI може сам да измисли игра на база изображение на карта на света. Всъщност, признават Google, ботът е бил предварително инструктиран.

Един твърде възпитан AI

Това далеч не е единственият проблем около Gemini. И този езиков модел се оказва податлив на "халюцинации", т.е. на създаване на тотално невярно съдържание, показва експеримент на TechCrunch.

Ботът вижда трудности в отговорите на въпроси, свързани с актуални събития като Оскарите от преди повече от половин година и не винаги разбира какво означава да отговаря на език, различен от английския.

Gemini: Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Новите AI модели Gemini задвижват както чат ботове, така и изкуствен интелект директно в смартфона

Не само това, но вградените му ограничения не му позволяват да отговоря по потенциално конфликтни теми като войната между Израел и "Хамас" - базираният на Gemini Bard просто подканва потребителите да потърсят в интернет информация по темата.

Според собствените тестове на Google масовата версия на Gemini е по-добра от тази, която в момента задвижва безплатната версия на ChatGPT, а предстоящият Ultra модел надминава GPT-4. В същото време, обаче, Сам Алтман заяви пред FT, че OpenAI вече работи по следващия си мощен езиков модел. Така Google може скоро отново да се окажат в догонваща позиция.