Продажбите "на дребно" на смартфони в света като цяло са нараснали с 5% на годишна база през октомври, основно благодарение на възстановяването на търсенето на развиващите се пазари. Това съобщи изследователската компания Counterpoint Research, пише "Финмаркет".

Преди това продажбите на смартфони в световен мащаб спадаха 27 месеца поред.

Продажбите през октомври станаха най-високите от януари 2022 г., съобщават от изсредователската компания, без да предоставят абсолютни цифри. 

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при Samsung и Apple нарастват

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при две марки нарастват

Какъв е пазарният дял на най-големите производители в света

"Ръстът на продажбите "оглавиха" развиващите се пазари, вкл. принос има и възстановяването на търсенето в Близкия изток и Африка, както и началото на празничния сезон в Индия и повишените продажби на Huawei в Китай", се отбелязва в документа.

През третото тримесечие на тази година южнокорейският Samsung запази лидерството си на световния пазар на смартфони с дял от 20%, по данни на компанията. Американската Apple Inc. заема второ място с пазарен дял от 16%.

Челната петица според пазарния дял в света при продажбите на смартфони (съотнетно на трето, четвърто и пето място) включва още китайските марки: Xiaomi (12% пазарен дял), Oppo (10% дял) и Vivo (8% дял). Посоченото на практика означава, че първите три марки реализират почти половината от продажбите на смартфони в света. 

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва технологичните харчове другаде

А в началото на седмицата беше съобщено, че китaйcĸият пpoизвoдитeл нa пoтpeбитeлcĸa eлeĸтpoниĸa Хіаоmі peaлизиpa нeтнa пeчaлбa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe (юли-ceптeмвpи) на 2023 г., ĸaтo пpиxoдитe нa ĸoмпaниятa нapacтвaт зa пъpви път oт шecт тpимeceчия (18 мeceцa). И въпреки че компанията има 4% увеличение на доставките до 41,8 милиона единици, пpиxoдитe й в ceгмeнтa нa cмapтфoнитe нaмaлявaт c 2%, дo 41,6 милиapдa юaнa.

Анализаторите от Counterpoint очакват запазване на положителната динамика на продажбите през четвъртото тримесечие на годината и постепенно възстановяване на световния пазар на смартфони през следващите тримесечия през 2024 година.

Китайската Xiaomi повиши приходите си - за първи път от 18 месеца

Третата в света компания по продажби на смартфони повиши приходите си - за първи път от 18 месеца

Кои са печелившите сегменти на компанията