Китайският технологичен гигант Huawei е започнал тестове на новоразработен процесор, в който не са вложени западни технологии, съобщава Huawei Central, като цитира свои източници. По този начин компанията търси начин да продължи да бъде глобален фактор на пазара, след като САЩ допълнително затегнаха санкциите и практически я лишиха от достъп до вносни чипове.

Към момента не е ясно какви са характеристиките на процесора и къде ще бъде използван.

Предисторията

През 2019 г. Huawei попадна под американските санкции заради връзките на компанията с китайското правителство и опасения, че нейното оборудване има оставени "вратички", които дават възможност за непозволен достъп. Така компанията загуби пазарите си на телеком оборудване, смартфоните ѝ пък останаха без услугите на Google.

От 2020 г. беше ограничен достъпът ѝ до технологии за разработка на мобилни процесори и това сложи край на иначе добре представящата се фамилия Kirin.

Технологична война: САЩ удря Huawei по нов начин

Технологична война: САЩ удря Huawei по нов начин

Това разгласява нов доклад

Последният удар дойде неотдавна - за Huawei стана невъзможно да поръчва даже орязани версии на чиповете на компании като Qualcomm (които преди това предоставяха например своите топ модели Snapdragon без 5G модем).

Алтернативите в Китай

Китайската компания SMIC може да произвежда мобилни процесори, но не по модерните под 10-милиметрови процеси, които гарантират висока производителност и икономична работа. Към момента Huawei поръчва там версия на своя стар процесор Kirin 710, който вече е подходящ единствено за устройства от най-ниския клас.

Монопол: Нидерландската ASML, която господства над глобалната индустрия за чипове

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията, е собственост на ASML

Според наблюдатели ще минат години, докато местната промишленост догони големите имена в бранша като тайванската TSMC и корейската Samsung. Поне ако се запази същото темпо.

Взеха нещата в свои ръце

Главен фактор за догонването при чиповете са литографските технологии, които позволяват поставянето на повече транзистори на единица площ. Холандската ASML единствена произвежда такъв тип оборудване и не може да го доставя в Китай.

Още преди няколко месеца DigiTimes Asia обаче съобщи за патент на Huawei именно в областта на прецизната литография, като с технологията се занимават и различни научно-изследователски институции в Китай. Според специализирани медии сериозни средства се отделят и за технологии, които са принципно различни от прилаганите до момента.

Huawei инвестира $400 милиона в "облачни" технологии в Саудитска Арабия

Huawei инвестира $400 милиона в "облачни" технологии в страната най-голям износител на петрол

Китайската компания ги предлага в повече от 170 държави в света

"Huawei тихо развиват местната полупроводникова екосистема през последните година като опит за отговор на американските санкции, които ограничават достъпа ѝ до модерни чипове. Тя е инвестирала в редица компании в рамките на полупроводниковата снабдителна верига", написа DigiTimes Asia.

Според Huawei Central през 2022 г. развойният бюджет на компанията е бил 20,65 млрд. долара или 22,4% от приходите ѝ. Изграждат се нови производствени центрове и се търсят местни и чуждестранни специалисти по разработката и тестването на процесори, модеми и други.

Кога ще видим резултати?

NikkeiAsia пише в свой материал, че целта на Huawei е възможно най-бързо да може да изкара на пазара независими от западните чипове базови станции за телекоми, смартфони, системи за видеонаблюдение и за автомобили. За целта цялата снабдителна верига ще бъде променена.

Всичко това обаче може да стане в голям мащаб само след като литографският пробив на Huawei се превърне в работещо оборудване. Това не е лесно - машините на ASML струват по над 150 млн. долара бройката и съдържат по над 100 000 прецизно изработени части.

Щом в Huawei вече имат прототип, който да тестват, вероятно в близките месеци ще имат с какво да се похвалят на света.