Изкуственият интелект (AI) е все по-напредваща технология, която става част от живота и работата ни. Тя непрекъснато се развива и все още има много неща, които не знаем за нея.

Порталът на Sharp представя пет  интересни факта за AI, които може би не знаете:

  1. AI съществува от десетилетия. Въпреки че изкуственият интелект често се смята за нова технология, концепцията съществува от 50-те години на миналия век. Ранните AI системи са използвани за изпълнение на задачи като игра на шах и решаване на математически задачи.
  2. AI вече е навсякъде около нас. AI вече се използва в много области от нашето ежедневие, от гласови асистенти като Siri и Alexa до системи за препоръки в стрийминг услуги като Netflix и YouTube.
  3. AI може да се използва за диагностициране на заболявания. AI може да анализира медицински изображения и да идентифицира ранни признаци на заболяване, което потенциално води до по-ранна диагностика и по-ефективно лечение.
  4. AI може да се използва за обработка на естествен език. Обработката на естествен език е способността на машините да разбират и интерпретират човешкия език. Тази технология вече се използва в чатботове и гласови асистенти.
  5. AI може да се използва за разпознаване на лица. Технологията за лицево разпознаване се използва за различни цели, от отключване на смартфони до идентифициране на престъпници.
Снимка 624501

Източник: iStock

Това са само малка част от многото интересни факти за изкуствения интелект, които тепърва ще научаваме. И тъй като тази технология не спира да се развива, можем да очакваме да видим още по-вълнуващо развитие от нея в бъдеще.

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Пред Money.bg говори писателят и преподавател във Виенския икономически университет - Мартин Гисвайн