Австриецът Мартин Гисвайн преподава цифрова икономика и лидерство във Виенския икономически университет - WU. Освен това е популярен писател. Заинтригуван е от еволюцията на изкуствения интелект и решава заедно с него да напише книга, която ще е преведена и на български език.

Мартин Гисвайн

Източник: WU

Мартин Гисвайн

Срещаме се с Гисвайн във Виена, на неговото работно място в университета и WU Executive Academy, в която той преподава, включтелно за AI.

Романът

Научнофантастичният роман на Мартин Гисвайн AI 2040 е първата книга в света, написана с помощта на изкуствения интелект. Романът представлява разказ за това какво ще представлява тази все още нова технология след 15 години.

"Моят роман предствалява един дневник на изкуствения интелект след 15 години. В моя разказ AI е много по-знаещ от цялото човечество и иска да разкаже на света за себе си. Опитвам се да дам един възможен сценарий за бъдещето такова, каквото аз го виждам", споделя ни Мартин.

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

IT мениджърът, който знае, че за създаването на голям бизнес е нужно качествено образование

За формулата на успеха пред Money.bg говори Любомир Маринов - главен мениджър на проекти в DXC Technology

За разлика от повечето наумнофантастични сюжети, в романа на Гисвайн AI не застрашава човечеството. Напротив, той може да се изключи по всяко време без това да доведе до никакви проблеми ца хората. Изкуственият интелект няма "собствена воля", нито права, а е изцяло в служба на човечеството.

Написването

Гисвайн включва изкуствения интелект в написването на романа по доста иноваторски начин. Писателят използва опцията за запис на звукови файлове на телефона си, като по този начин запаметява главите в романа. После, с помощта инструмента Sonix AI, прехвърля автоматично звука в написан текст, след което използва ChatGPT за да пренапише историята.

"По този начин всяка глава започваше да звучи по-добре."

Романът AI 2040 е достъпен безплатно на личния сайт на Мартин Гисвайн на три езика - немски, английски и... български. Преводът не е перфектен, защото няма човешка намеса.

"Нарочно не използвах редактор, но като за превод на английски и български език, изцяло направен от AI, бих казал, че романът звучи доста прилично", казва ни авторът.

Застрашава ли изкуственият интелект литературата?

Към момента AI не застрашава нито литературата и писателите, нито която и да е друга област в нашия живот, смята австрийският автор. Според него всички ние трябва да се възползваме от предимствата на изкуствения интелект и да се научим да работим така, че той да ни служи.

"Едно от големите предимства на писателите е това, че благодарение на изкуствения интелект ние вече можем да съкратим много времето за написването на една книга. При мен това време беше съкратено с цели с 80%.

Освен това един роман може много по-бързо да бъде преведен на няколко езика. Да, за да звучи възможно най-добре, след това е добре да има и човешката намеса, но определено AI ни спестява време, което можем да вложим в нещо друго", обобщава Мартин Гисвайн.

Всеки шести гражданин в Австрия вече притежава Биткойн

Европейската страна, в която вече всеки шести гражданин притежава Биткойн

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU