Всеки шести гражданин на Австрия вече притежава поне един Биткойн, като от тях всеки трети е млад човек. Това показват последните данни на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет (WU), цитирани пред български журналисти във Виена от проф. Алфред Таудес - основател и ръководител на института. 

Според гражданите на една от най-богатите европейски страни Биткойн очевидно е убежище. Като златото в несигурни времена, в каквито живеем днес.

Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU

Източник: WU

Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU

"Биткойн е неподатлив на инфлацията и различен от щатския долар, към който назрява все по-голямо недоволство по целия свят. Криптовалутата спокойно може да замени традиционните валути и да се превърне в новото официално средство за разплащане. Да, понякога сме свидетели на сривове при цената на Биткойн от около 80%, но напоследък волатилността намалява, а това обикновено е знак, че активът "узрява", въпреки че все още като цяло е нестабилен актив", смята Таудес.

1 биткойн вече струва 75 000 лева

1 биткойн вече струва 75 000 лева

Това е най-високото ниво от април 2022 г. досега

Биткойн като инвестиция

Според експерта най-добрият начин да инвестираме в криптовалута дългосрочно е да си закупим Биткойн и да го забравим.

"Има много държави и още повече хора, които не вярват на банките и за тях Биткойн е много стойностно предложение като валута. И разбира се, колкото повече хора го използват, толкова по-висока е тази стойност", коментира професорът. 

Според Алфред Таудес, въпраеки все повечето глобални опити за регулации над криптопазара, той не може да бъде контролиран от правителствата така, както традиционните валути. Поне засега. Поради тази причина при по-голямата масовост на най-популярната криптовалута, ролята на традиционните централни банки започва да се обезсмисля. Разбира се, че те не харесват това.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

"За да отвърнат на удара, те създадоха идеята за цифровото евро, при което технологията е подобна на тази на биткойна, но не се използва децентрализирана блокчейн верига."

Блокчейн технология в бизнеса

Когато стане дума за блокчейн технология, повечето хора веднага започват да мислят за биткойн или като цяло за криптовалутите. Истината е, че това, което преди време беше достъпно за малко на брой криптофенове, днес се превръща в утвърдена и успешна технология с потенциала да преобърне икономическия живот изцяло.

Блокчейн технологията се развива особено бързо, като се използва все повече за подобренията в консумацията на енергия и скоростта. При тези две дейности тази все още нова технология е допринесла за значима промяна.

"Времето, когато блокчейн се споменаваше само в контекста на биткойн и други криптовалути, отдавна отминаха. Днес тази технология се използва в най-различни индустрии", подчертава професор Таудес.

Блокчейнът играе важна роля в енергийния сектор като основа на "peer-to-peer" търговията с електроенергия, където потребителите могат да бъдат и доставчици на енергия. Това са например със собствени фотоволтаични инсталации, които да търгуват с енергия.

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес от Виенския икономически университет