Любомир Маринов има успешна мениджърска кариера в България повече от 15 години. Работи в различни ИТ компании повече от 15 години. От 5 години насам е главен мениджър на проекти в DXC Technology - горяма американска компания, която предоставя различни услуги - от изграждане и поддръжка на инфраструктура до решения, свързани със сигурността и консултации. Управлява екип от около 25 човека. 

DXC Technology е глобален лидер в предоставянето на цялостни IT решения. Мисията на компанията е да използва силата на технологиите, за да изгради по-добро бъдеще за нейните клиенти, колеги, общности и околна среда.

Любомир Маринов - главен мениджър на проекти в DXC Technology

Любомир Маринов - главен мениджър на проекти в DXC Technology

Кариера и образование

Въпреки своя кариерен успех, Любомир не спира да залага на допълнителното образование. В момента му предстои завършване на магистратура (MBA) в един от най-престижните икономически университети в Европа - Виенският икономически университет (WU). Мениджърът подчертава, че качественото образование и особено добрите бизнес магистратури помагат за това човек да бъде по-успешен в кариерата си.

"Идеята ми като завърша тази магистратура е да предам новите знания и умения, които сега натрупвам в компанията и бизнеса, така че той да стане още по-успешен. Разбира се, ние живеем в доста динамичен свят и човек никога не знае къде ще го отведат живота и работата след времве. Защо не след няколко години да стартирам и свой собствен бизнес", споделя Любомир Маринов.

"Доброто образование увеличава възможностите човек да е успешен в бизнеса, увеличава и шансовете му да подобри потенциала на компанията, в която работи. Образованието трябва да е ценност и човек да отделя време да учи и това да е процес за цял живот".

IT портфолиото на DXC Technology обхваща по-традиционните услуги, като центрове за данни, изграждане и поддръжка на мрежи, изграждане на устройства и свързаност за работна мобилност, облачни услуги. Голям фокус има, разбира се, върху това, всичко да се прави по последни изисквания от гледна точка на Киберсигурност, като в България е локиран и най-големият Security екип на компанията в Европа.

Българският екип подпомага разработките за автономни автомобили на някои от световните концерни. Освен това компанията е център за разработка на собствени Insurance Software продукти, които предоставя на големи застрахователи по целия свят.

Снимка 645672

Източник: iStock by Getty Images

Бизнес средата в София

ИТ мениджърът вижда бизнес средата в България и конкретно в столицата като все по-добра, особено в ИТ индустрията. Казва, че най-важното е човек да е обграден с правилната група от хора и бизнес партньори. За момента избира да остане в България.

"Нашата среда вече е доста силна за всеки, който иска да се развива и за всеки човек с качества, който иска да стартира собствена компания. Особено в ИТ сферата възможностите са много големи."

Изкуственият интелект

AI навлиза все по-активно в бизнеса и компанията, в която Любомир Маринов работи също има все повече проекти, свързани с изкуствен интелект. Мениджърът вижда AI като технология, която тепърва ще ни помага да бъдем по-успешни в работата си и в бизнеса, с който се занимаваме.

"Изкуственият интелект ще ни помага да се създаваме нови бизнес модели и да имаме нови възможности.

Колкото до образование на етап, в който човек вече успешен, Любомир е категоричен, че ползата от това е комплексна - от изграждането на мрежа от контакти с хора от различни индустрии, до попиването на знанията и опита на преподавателите. Все неща, които са много ценни за успеха на всеки бизнес.