Човечеството изобретява нови уреди и технологии от незапомнени времена. Отначало те са примитивни, но променят историята като обикновеното колело. С течение на времето технологиите се развиват все по-бързо и сме изобретили мощна кола с двигател с вътрешно горене, самолет телевизор и компютър.

Обикновено предметите и уредите с които боравим всеки ден се развиват и усъвършенстват непрекъснато. Например пишещата машина, която вече почти не се използва. Днес имаме компютри и лаптопи с удобни клавиатури, съхранение на текст и много други нововъведения, помагащи ни в създаването на печатни текстове.

Но в света има изобретения, които практически не са се променили от създаването си... И всичко това, защото те се справят отлично със своите функции от самото начало и не изискват подобрения. Сайтът hi-news.ru предлага да си припомним 6 такива идеални изобретения на човечеството, които са на стотици години. Те са много прости в дизайна, но в същото време улесняват много живота ни. В продължение на стотици години някои от тях са станали по-леки и красиви, а технологията на тяхното производство е достигнала пълна автоматизация. Но начинът, по който изпълняват функциите си и как изглеждат като цяло, остава непроменен. Понякога се опитват да ги подобрят, но иновациите са просто безполезни. В крайна сметка хората продължават да използват това, с което отдавна са свикнали.

Снимка 517121

Източник: pikrepo.com

Чайник

Да започнем запознанството си с идеалните изобретения с чайника. Според учените първите чайници се появяват около 1270 година . Родното място на изобретението се счита за монголската държава Юан, която е основана от внука на Чингис хан, хан Кублай. Основната част от тази супер държава е бил Китай, така че чайникът може да се счита за китайско изобретение. Първите чайници в историята са направени от глина и са били многофункционални. В тях хората са варели вода, чаени листа и други питиета. Смята се, че в древността чайниците са били малки и са били предназначени за една порция. Следователно хората са пиели чай директно от чучурите, без да използват чаши.

Някои може да спори, че чайниците са се променили много оттогава. Всъщност днес в магазините можете да си купите електрически чайници с таймери и дори с функция за гласов контрол. Но забележете, че външните им характеристики остават същите като преди стотици години. Те все още имат дръжка, капак и чучур, през който се излива вода. Човечеството не е измислило нищо по-добро и всъщност едва ли ще го измисли. Може би в бъдеще ще има чайници с изкуствен интелект, които работят без електричество. Но е малко вероятно формата им да се промени. В това няма съмнение.

Снимка 517124

Източник: pxhere.com

Капан за мишки

Жителите на градовете имат почти никакъв проблем с мишките. Те могат да безпокоят само обитателите на първите етажи. Но дори такива случаи вече са много редки. В същото време капаните за мишки все още са актуални в селските къщи, защото дивите мишки не са отишли никъде. Както преди хиляди години, тези гризачи са селскостопански вредители и преносители на опасни болести. И хората все още използват капани с пружина, които са измислени през 19 век . Невъзможно е да се каже точно кой е измислил капана за мишки. Първият такъв, който се появява на пазара, се счита за "Little Nipper", който е измислен през 1890-те от някакъв Джеймс Хенри Аткинсън. Но британският изобретател Хирам Максим също има патенти на устройство, подобно на капан за мишки. Между другото, това е човекът, който е изобретил картечницата "Максим".

Днес има много различни капани за мишки. Има клетки мишоловки, които поддържат мишките живи. Има и лепилни капани за мишки, които са капани със стръв вътре в кръг от лепило - животните се залепват към него и умират. А през 2000-те в Китай е въведен крокодилски капан за мишки с остри зъби, който бързо убива гризачи и е защитен от фалшиви аларми. Е, не забравяйте за електрическите капани за мишки, които шокират мишките с токов удар. Но пружинните капани все още са най-популярни, защото са лесни за използване, струват малкоа и са също толкова ефективни, колкото и другите видове капани за мишки.

Снимка 517122

Източник: Wikipedia

Бодлива тел

Днес бодлива тел се използва активно за защита на военни съоръжения и други важни зони. Но първоначално металната тел с шипове е проектирана да предотврати бягството на добитъка от фермите. Собствениците на крави не можеха да си позволят да строят дървени огради с дължина няколко километра, защото това би било много скъпо. Проблемът е решен през 1872 г., когато американският фермер Хенри Роуз създава телена ограда, към която са прикрепени дъски с шипове. Впоследствие дъските бяха премахнати и телта просто беше усукана по такъв начин, че бодливите издатини останаха на повърхността му.

Бодлива тел се предлага в търговската мрежа около 1880 г. като доста евтин продукт и затова много фермери го купували. Благодарение на това просто изобретение хората в много страни най-накрая успяха да си позволят да купуват добитък, защото проблемът със изграждането на огради беше решен. Смята се, че изобретяването на бодлива тел е изиграло голяма роля в развитието на животновъдството в целия свят. Днес има бодливи проводници с електричество, пуснато през него, но външния вид и функционалността на това изобретение също не се е променило по никакъв начин.

Снимка 517119

Източник: pxhere.com

Люлеещ се стол

Кой и кога е направил първия люлеещ се стол в света е неизвестно. Жителите на САЩ вярват, че тези успокояващи мебели са измислени от политика Бенджамин Франклин. Едва ли, той е роден през 1785 г., докато първото споменаване на т. нар. "Люлеещ се стол" датира от 1766 година.

Първите люлеещи се столове масово се продават през 1860 г. от австрийския производител на мебели Michael Thonet. Такива кресла били много търсени, защото изглеждали красиви и са много удобни. Хората с болки в гърба са особено доволни от това изобретение, тъй като столът регулира центъра на тежестта спрямо човека, който седи на него. Следователно е много лесно да заемете удобна позиция на тялото на люлеещия се стол.

Люлеещите се столове не са се променяли от самото им създаване. Отново, ако посетите някой онлайн магазин, вероятно ще намерите столове с масажор или други функции. Но повечето от тези столове все още се състоят от седалка и облегалка, както и заоблени крака отстрани. До този момент производителите на мебели не са успели да добавят нищо ново към тях. Но и това не е необходимо, защото люлеещите се столове така или иначе изглеждат естетически приятни и много удобни.

Снимка 517126

Източник: pxhere.com

Конструктор LEGO

Гениалната идея за създаване на изкуствени тухлички, които могат да бъдат свързани помежду си за сглобяване на различни предмети, идва на ум на датчанина Оле Кирк Кристиансен. Компанията LEGO е основана през 1932 г. и се състои само от 7 души. Тяхната задача била да разработят играчка, която развива креативността на децата. След като създава парчета, които си пасват, компанията започва да ги продава през 1947 година . Първоначално малко хора искаха да купуват играчки, направени от потенциално опасна пластмаса. Родителите вярвали, че играчките трябва да бъдат изключително дървени или метални. Компанията LEGO първоначално произвежда играчки от дърво, но с течение на времето те все пак успяват да докажат, че използваната от тях пластмаса е безвредна.

Днес под марката LEGO се произвеждат доста скъпи строителни комплекти, от частите на които можете да сглобите къщички за играчки, превозни средства и дори електронни роботи. Но външният вид на частите не се е променил.

Ако вземете ЛЕГО кубче от 1958 г., то ще се свърже безпроблемно с модерните парчета. Удивително е как специфичната форма на детските дизайнерски части може да направи компанията толкова известна. Вероятно има много малко деца по света, които никога не са чували за LEGO констрпуктурите.

Снимка 517125

Мухобойка

През летните жеги не можете да минете без мухобойка, защото десетки досадни насекоми летят в апартаменти и къщи. Този инструмент за размазване на насекоми е познат на хората от много дълго време, най-вероятно от времето на египетските фараони. Но патентът за така наречения "Изтребител на мухите" през 1900 г. е получен от някой си Робърт Монтгомъри.

Благодарение на това изобретение разпространението на болести, пренасяни от насекоми, е намалено в много страни. Някои народи и досега смятат мухолобойката за много важен предмет. Ръководителите на някои африкански държави все още използват мухоловката като символ на властта.

Мухобойката се предлага в различни видове. Свикнали сме с факта, че са направени от пластмаса или гума, но в някои страни опашките на животните и други странни устройства, прикрепени към дръжките, се използват за премахване на мухите. Но същността е една и съща - всички мухобойки имат дръжка и гъвкава част, с която можете да поразите всяко насекомо. И това просто устройство може да се намери в почти всяко жилище.