Гигантът в онлайн търговията Amazon обяви плановете си да отвори магазин за хранителни стоки, където няма да има каси за плащане. Идеята е потребителите да избират и да заплащат стоките чрез мобилно приложение.

Продуктът Just Walk Out отчита дали дадена стока е взета от клиента или той само я е разгледал и я е върнал обратно на рафта.

В първия случай приложението добавя избраното във виртуална кошница за пазаруване. След като потребителят напусне магазина, парите за купените продукти се изтеглят от неговата сметка в системата на Amazon и се изпраща документ, подобен на електронен касов бон.

Първият такъв търговски обект ще отвори врати в Сиатъл в началото на 2017 година, пише BBC.

"Търговията с хранителни стоки е пренаселен сектор и затова клиентите имат огромни очаквания към Amazon", смята Натали Берг, която е анализатор във фирмата Planet Retail.

Веднъж влезли в магазина клиентите ще трябва да ползват приложението Go. Системата ще използва компютърно наблюдение, сензори и дълбоко учене (deep learning) на машините, за да следи това, което хората вземат от рафтовете в търговския обект.

От технологичната компания работят по проекта Just Walk Out от четири години.