Amazon Web Services - подразделението на Amazon за облачни изчисления, обяви сделка с американската енергийна компания Talen Energy на стойност 650 млн. долара. Срещу тези пари хората на Джеф Безос получават центъра за данни Cumulus, който е директно свързан с 2,5-гигаватов АЕЦ в Пенсилвания, съобщава The Register.

Комплексът работи от 2023 г., като първоначално имаше капацитет от 48 мегавата, като той трябва да достигне 475 мегавата при приключването на проекта - и може да се разрасне още повече като собственост на Amazon. Именно завършването на проекта в срок е условие Amazon да платят близо половината пари - 300 млн. долара.

Може ли въглищните тецове да се превърнат в АЕЦ

Може ли въглищните тецове да се превърнат в АЕЦ

Според американски експерти това е възможен вариант за енергиен преход, но възникват важни въпроси

Ядрената централа на Talen се планира да предоставя до 960 мегавата на Amazon през следващите години. До централата ще продължи да работи и друг голям технологичен консуматор - крипто мината Nautilus.

Това е само една от големите инвестиции на Amazon в енергия без въглеродни емисии. През миналата година компанията сключи споразумение за 90 мегавата ток от вятърни турбини в Орегон. 3 обекта пък ще се захранват от горивни клетки, които първоначално ще са на природен газ, а след това около 75-те мегавата ще се произвеждат от водород.

Центърът за данни на бъдещето - със собствена... АЕЦ

Центърът за данни на бъдещето - със собствена... АЕЦ

Малките реактори са възможен вариант за задоволяването на големите енергийни нужди на сървърите

Други играчи като Microsoft също обмислят дали да не се доверят на мирния атом за захранване на своите центрове за данни - но чрез малки модулни реактори, предназначени специално за целите на съответните обекти.