Съществуващите в момента електроцентрали на въглища носят редица предимства и възможности за разполагане на тяхна територия на ядрени мощности - но не и без специфични рискове, става ясно от експертен доклад, цитиран от NucNet.

До 2050 г. общо 2400 въглищни теца в 79 държави се очаква да излязат от експлоатация. Това означава загуба на 1000 гигавата инсталиран капацитет, т.е. еквивалента на 1000 реактора от АЕЦ "Козлодуй". Затварянето на всяка от тези централи има негативен ефект върху обществеността в региона, в който се намира - тецовете традиционно са голям работодател, но и голям данъкоплатец.

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лева

През годините въглищните мощности се заменяха с газови, но вече правителствата по света насърчават развитието на нисковъглеродна енергетика, а АЕЦ е с ключова роля за намаляване на вредните емисии, подчертават от Института за изследване на електроенергията (EPRI).

Според тях използването на инфраструктурата на старите тецове от нови ядрени централи е вариант за бъдещето на въглищните региони, в които има достатъчно опитни енергетици. Малките модулни реактори, които са с между 200 и 400 мегавата, са сходни по мощност с въглищните централи и това улеснява използването на наличната мрежа, отбеляза през миналата година и Международната агенция за атомна енергия.

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Соларната енергия е във възход, но все още водните централи имат по-голям капацитет

"Има няколко предимства в използването на съществуваща ТЕЦ за ново (ядрено) производство на ток. Сред тях са съществуващата електропреносна инфраструктура и разрешителните, които могат да бъдат преупотребени, модифицирани или разширени. В повечето случаи има добре развити транспортни връзки", пишат от EPRI.

Малки реактори в големи централи

По-рано през тази година вашингтонският Bipartisan Policy Center обяви, че близо една четвърт от американските въглищни централи трябва да прекратят работа до 2029 г., като внедряването на малки модулни реактори на тяхна територия би намалило разходите за нови мощности с между 17% и 35%.

Компанията TerraPower, съоснована от Бил Гейтс, вече обяви плановете си за такава инсталация в излизаща от експлоатация централа в Уайоминг. В началото на годината Гейтс коментира, че търси и други подобни обекти за малките модулни реактори Natrium.

Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе

Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе

Проектът в Дойчещ е с американска технология

На територията на стар ТЕЦ в Румъния ще се строи първата мини АЕЦ в Европа.

От друга страна

Използването на наличните трансформатори, турбини и т.н. внася допълнителен риск в проекта и изисква подробен технически анализ, който да покаже дали те могат да бъдат част от АЕЦ, подчертават от EPRI.

Експертите отбелязват, че съвременните реактори може да намаляват притесненията по отношение на експлоатационната безопасност и управлението на радиоактивните отпадъци, но те са "нещо, което трябва да бъде разбрано и оценено при вземането на бизнес решението".

За да има плавен преход от въглища към ядрена енергия, излизането от експлоатация на старите мощности и замяната им с нови трябва да бъдат добре планирани стъпки, в рамките на които да се осъществи преквалификация на заетите и да не бъдат пропилени наличните ресурси, подчертава се още в доклада.