Първият малък модулен реактор в Европа ще заработи в Румъния, след като северната ни съседка подписа договор с американската компания NuScale за фронт-енд инженеринг и проектно проучване с цел изграждане на електроцентрала с технологията NuScale VOYGR, съобщават медии в северната ни съседка.

Избрана е площадката на ТЕЦ "Дойчещ" в окръг Дъмбовица, Южна Румъния - на около 140 км от Русе, съобщава агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА. На това място имаше стара топлоелектрическа централа, която беше разрушена в края на ноември.

През следващите месеци ще се правят оценка на въздействието върху околната среда, подземно геотехническо проучване, оценка на разходите и ред други подготвителни дейности, за да бъде изградена нова електростанция, базирана на NuScale VOYGR-6.

Какво представлява технологията

По класификацията на МААЕ "малки" са реакторите с до 300 мегавата мощност. Още по време на Студената война подобни се внедряват в подводници, самолетоносачи, ледоразбивачи и експериментално в бойни самолети, а също и за научно-изследователски цели.

Германия е скептична спрямо технологиите за малки модулни ядрени реактори

Германия е скептична спрямо технологиите за малки модулни ядрени реактори

Страната планира пълно извеждане на ядрените мощности от енергийния си микс

Съвременните малки модулни реактори интегрират всичките си системи в един моноблок с цел по-висока надеждност и по-лесна експлоатация на по-ниска цена. Освен това те позволяват групиране според необходимостта в дадения случай. Така например VOYGR-6 ще съдържа 6 малки 77-мегаватови реактора, способни да генерират обща мощност от 462 МВт.

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Държавната EDF ще започне да ги произвежда до 2030 г.

Един от плюсовете на малките модулни реактори е, че по-рядко се налага да бъдат зареждани с гориво. В същото време, учени от Станфорд и Университета на Британска Колумбия посочват, че този вид реактори отделят 35 пъти повече ядрени отпадъци за единица произведена енергия в сравнение с големите енергоблокове.

Екологични опасения

ТЕЦ "Дойчещ" беше буквално до къщите на хората в градчето. От екологичната организация "Грийнпийс" обявиха, че ядреният проект се придвижва към реализация без обществено обсъждане, без да се вземат предвид опасенията на гражданите и без да има яснота колко голям ще е периметърът около новата централа.

Снимка 601376

Източник: Street View

"Освен рисковете, породени от съмнителното местоположение на реакторите, този проект изисква огромни разходи за изпълнение и поддръжка - разходи, които не са оправдани, когато ги сравним с производствения капацитет на тези съоръжения. Освен това тази технология е все още в процес на разработване и нейното прилагане е трудно. На практика никъде по света няма малки модулни реактори; проектът за атомна електроцентрала, предложен от NuScale, компанията, която продава реакторите, дори не е достигнал етапа на работещ прототип", посочиха през ноември активистите.

Американска подкрепа

За изграждането на такъв тип ядрена мощност в Европа първи заговори американският президент Джо Байдън по време на Партньорството за глобална инфраструктура и инвестиции през юни миналата година. Проектната компания RoPower Nuclear, която е поравно собственост на ядрения оператор Nuclearelectrica и партньора ѝ Nova Power & Gas, получи през октомври 14 млн. долара грант от Американската агенция за търговия и развитие, припомня SeeNews.

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Ще бъдат изградени блокове 3 и 4 до 2030 година

"Подписването на договора (за проучването в Дойчещ-б.р.) е в резултат на почти четири години сътрудничество, изследвания и проучвания, за да гарантираме, че избираме най-безопасната и ефективна технология, както и правилното й местоположение. Това също така демонстрира, че партньорите споделят едни и същи ценности и ангажимента да изградят по-зелено и по-устойчиво бъдеще за следващите поколения", е цитиран да казва Космин Гица, управляващ директор на Nuclearelectrica.

Компанията притежава атомната електроцентрала "Черна вода" с двата ядрени блока CANDU, всеки с инсталирана мощност от 700 МВт, и завод за ядрено гориво в Питещ. През ноември тази година Вашингтон обяви, че ще предостави 3,05 млрд. долара финансиране за изграждането на два нови реактори на първата румънска АЕЦ.

Целта е новите мощности в "Черна вода" да заработят до 2030 г.