Правителството на Франция ще помогне на държавната комунална Electricite de France SA да разработи т. нар. малки модулни ядрени реактори до 2030 г. - правейки залог, че технологията ще постигне експортен успех в регионите, които искат да ускорят прехода към по-чиста енергия, пише Bloomberg.

Анонсът на президента Макрон дава сигнал за настроенията в Париж относно ключовата роля на атомната енергия за намаляване на въглеродните емисии, заедно с възобновяемата енергия. Изявлението идва в момент, в който Франция и няколко други европейски държави (сред които и България) се опитват да убедят Европейския съюз, че атомната енергия, която генерира токсичен отпадък, но и много малко въглероден диоксид, трябва да бъде класифицирана като чиста.

Макрон обеща във вторник, че Франция ще инвестира €1 млрд. в малки модулни реактори (SMR) и други технологии, включително за рециклиране на отпадъците.

Европа се намира насред особено предизвикателна ситуация. Недостиг и политически игри повишиха неимоверно цената на природния газ до рекордни нива, което вече кара някои бизнеси да спират работа, а потребителите да ограничават разходите си в очакване на високи сметки тази зима.

С днешното изявление EDF се присъединява към компании като NuScale Power и China National Nuclear в състезанието за разработване на този тип реактори.

Малките модулни реактори не се приемат еднозначно. Френската политическа партия EELV настоява, че те "отвличат вниманието" от нуждата за изграждане на ВЕИ в огромен мащаб. Поддръжниците на технологията обаче посочват, че те са по-лесни за производство от големите традиционни реактори. Те ще са и далеч по-безопасни, тъй като няма да са толкова мощни и ще са под земята.

Руската Росатом вече постави два такива реактор на кораб, за да осигури електроенергия в отдалечена част на Сибир.