Десет страни от Европейския съюз, сред които Франция и България, излязоха със съвместна инициатива в подкрепа на атомната енергия, съобщават световните медии, цитирайки френския ежедневник Le Figaro.

"Тази енергия има своята важна роля в борбата срещу глобалното затопляне", подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана от името на страните във френския вестник. Основният акцент е, че атомната енергия допринася за независимостта на европейските източници за производство и на електричество.

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ако температурите са по-ниски от обичайното, енергийният недостиг ще разтърси световната икономика

Освен Франция и България, статията е подписана и от представители на Румъния, Чехия,  Словакия, Хърватия, Словения, Полша, Унгария и Финландия.

Според гореизброените държави ядрената енергия ще ги защити от нестабилността на пазара, която в момента е свързана с енергийната криза, породена от недостига на газа и високата му цена, а потребителите ще бъдат защитени от бъдещи колебания в цените.

AFP отбелязва, че атомната енергия ще увеличи достъпа до "зелено" финансиране и ще осигури конкурентно предимство на признатите за екологични източници.

Според 10-те страни икономическата полза от атомната енергия също е огромна. Според тях развитието на сектора "ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа".

Страните от ЕС обаче са разделени в позициите си. Докато Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, то държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, допълва AFP.

Европейският съюз ще разследва Русия за цените на газа

Европейският съюз ще разследва Русия за цените на газа

Франция, Испания и други европейски държави призоваха блока да предприеме спешни действия