Никой не контролира времето, но температурите тази зима ще окажат огромно влияние върху всеки пазар, за който можем да се сетим - от горивото до храната. И ако зимата се окаже особено тежка, то недостигът на електроенергия, който светът изпитва днес, ще се превърне в пълноразмерна криза, пише Bloomberg.

Залогът никога не е бил по-висок. Ако времето е лошо, домакинствата и бизнесът по света, които вече са изправени пред най-високите сметки за енергия от години, ще трябва да се справят с непосилни разходи. Правителствата, които не успяват да облекчат страховете от инфлация, ще загубят подкрепа. А преходът към чиста енергия - вече под натиск заради факта, че слабото производство от вятърните ферми допринася за недостига, ще бъде поставен под въпрос.

Дългосрочната прогноза на всеки метереолог е различна. Но всички те имат нещо общо: появата на Ла Ниня може да донесе по-студено време в северната част на щатите и по-меките климати на юг, и суша в други части на света. В същото време полярният вихър е по-слаб от обичайното тази година. Когато е много слаб, потокът от арктичен въздух става все по-дезорганизиран и маси от студен полярен въздух могат да се насочат към екватора, донасяйки със себе си бързи и резки спадове в температурата.

"Очакваме "топъл сандвич" този сезон с потенциално много студен център", казва Тод Кроуфорд, директор метереология в Atmospheric G2. Обичайно, това означава топъл старт на сезона, последван от студен период през януари и по-мек край на зимата. Очакванията включват източен САЩ, западна Европа и североизточна Азия.

Разбира се, това са само прогнози - при това ранни. Има още много фактори, които могат да определят каква ще бъде зимата, а учените не могат да постигнат съгласие кои от тях са ключови.

Ето и някои от феномените, които метереолозите следят отблизо:

Ла Ниня и Тихия океан

Един от най-важните фактори е Ла Ниня - студената фаза на Южното колебание. Той има потенциалът да определя времето по цял свят - да изстуди Япония и Корея и да донесе суша в Бразилия, Аржентина и част от Китай. Феноменът е толкова значим, че обичайно играе решаваща роля в прогнозите. Според климатичните власти в САЩ, има над 70% шанс студените води в екваториалната част на Тихия океан да го предизвикат. Такава бе ситуацията и миналата година.

Не е твърде необичайно две поредни години студената фаза да се прояви - случвало се е осем пъти от 1950 г. насам. Проблемът е, че тя не винаги оказва еднакво влияние. Миналата година заради Ла Ниня зимата в северното полукълбо бе сравнително мека, но тази година може да е различно.

Полярният вихър

Далеч от слънцето с месеци, Северният полюс изгражда огромни запаси от най-студения въздух на Земята през зимата. Ветровете, наречени полярен вихър, обикалят около "шапката" на света. Ако успеят да "избягат", те засягат части от Азия, Европа и Северна Америка с необичайно понижаване на температурите, което повишава търсенето на енергия. Подобен ефект се случи миналата зима, когато изведнъж исторически студ обхвана южната част на САЩ и уби поне 210 в Тексас.

Ако и тази година се случи, въпросът е накъде ще тръгне студът. Ключов фактор са северноатлантическите трептения над Гренландия и океана.

Според Юда Коен, директор в Atmospheric and Environmental Research, част от Verisk, един от важните индикатори е снегът в Сибир. Макар че не всички подкрепят тази теория, той вярва, че бързото натрупване на снежна покривка в Сибир през октомври създава условия, които могат да отслабят полярния вихър. Повече за това ще знаем в края на месеца.

Формирането на зони с високо атмосферно налягане в скандинавския и уралски регион също може да отслаби полярния вихър.