България е втората най-иновативна страна в света сред държавите с доходи в горната среда, като преди нас е само Китай, сочи докладът Global Innovation Index 2017, цитиран от SeeNews.

Страната ни е и единствената от две в Централна и Източна Европа с общ резултат за иновации по-висок от очаквания на база брутния вътрешен продукт на глава от населението. Другата страна е Молдова, като тя получава първото място седем поредни години в групата на държави в по-ниска категория за доходи.

България е и държавата в Централна и Източна Европа с най-голям брой финтех компании, сочи доклад на Unicredit Group. В страната ни дружествата от тази област са цели 70, което ни нарежда далеч пред Румъния (59), Словения (15) и Хърватия (13).

През 2017 г. пазарът на финтех услуги в четирите държави от региона, които са членки на ЕС - България, Румъния, Словения и Хърватия, се оценява на €371 милиона. Така, въпреки че засега финтех секторът все още е много малка част от IT сектора, той е сред най-динамичните сегменти и расте с по-бърз годишен темп.

Високият брой компании в България и малкият пазар обеща бърз растеж, казват от SeeNews. Най-голяма експазния се очаква при онлайн разплащанията. 

Що се отнася до общото развитие на ICT сектора, България е на 50-о място в света. Класацията е на база дял на населението, което ползва интернет, както и правителствените политики в областта. В класацията за ефективност на иновациите, страниата ни е на 15-о място в света и лидер в региона.