Tesla работи по хуманоиден робот с изкуствен интелект, който ще извършва задачи, които не са безопасни, повтарят се или са скучни. Очаква се първият прототип да бъде показан "по някое време другата година", заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск.

Милиардерът често говори за опасенията си от изкуствения интелект и малката, но плашеща вероятно той да се обърне срещу хората. Затова и Tesla Bot, както е едно от работните имена на робота (другото е Optimus), няма да може да тича бързо - не по-бързо от човек със сигурност - и "вероятно ще може да се преборите с него", каза Мъск. Той ще бъде висок 1,72 см. и ще тежи 78 кг. Ще може да носи около 20 кг.Вместо лице, роботът ще разполага с екран.

"Смятам, че в бъдеще физическата работа ще бъде по избор", обясни още Мъск.

Милиардерът представи рисунки на робота към края на AI Day събитието в компанията, където представи някои от проектите с изкуствен интелект, по които тя работи. Мъск заяви, че хуманоидният робот е "логичната следваща стъпка за Tesla", тъй като тя вече е "най-голямата компания за роботи в света", имайки предвид автомобилите. Роботът ще може да използва всички инструменти, които се намират и в автомобилите - сензори, камери, невронни мрежи и други - за да може да обикаля сам по света. Мъск посочи, че той ще използва Autopilot софтуера, който управлява електромобилите на компанията, и ще има осем камери. "Нашите автомобили са роботи на колела. Има смисъл да сложим този софтуер в човешка форма".

Събитието идва в същата седмица, в която федералните регулатори започнаха ново разследване срещу системата за автономно шофиране на Tesla след няколко катастрофи.

САЩ разследва Tesla заради катастрофи с Autopilot

САЩ разследва Tesla заради катастрофи с Autopilot

Акциите поевтиняха с над 4 процента