Google финансира проект за журналисти роботи, в който компютри ще пишат до 30 000 статии на месец за медии в Великобритания и Ирландия.

Новинарската агенция на Press Association (PA) е получила 622 000 паунда по програмата "Репортери и данни и роботи" (Radar). Radar ще е от полза за установени медии, независими издатели и местни блогъри, съобщава PA.

Експерт коментира пред BBC, че е малко вероятно роботите да заместят традиционното отразяване на новините. Въпреки че, проектът, който ще бъде пуснат в действие през 2018-та година, ще използва и хора журналисти.

5 души ще използват официални източници на информация, за да автоматизират репортажи относно здравето, престъпността, заетостта и други теми.

"Истинските можещи журналисти все още ще са жизненоважна част от процеса, но Radar ще даде възможността да използваме изкуствения интелект да увеличим броя на местните истории, които не бихме могли да доставим", казва редакторът на PA Пийт Клифтън.

Той добавя, че новинарските медии имат нужда от рентабилни начини за написване на статии.

Нийл Търман, професор в City, University of London, коментира проекта като интересен, но допълни пред BBC, че не вижда как автоматизацията ще помогне за допълнителното отразяване на местни съдилища.

Той отбелязва, че вместо увеличени статии пълни с данни, читателите биха били по-заинтересовани от нарастването на внимателно подготвени новини и анализи, които си остават запазени за човешките журналисти.

Според Търман, не можеш наистина да покриеш тема за правителството чрез автоматизация, защото е свързана с разследване, политика, лични отношения, кой какво е казал на кого и така нататък. Трудно е да получиш цялата тази информация във формата на списък с данни, добавя той.

Търман и негови колеги наскоро публикуваха проучване, в което примери на автоматизирани статии са оценявани от професионални репортери.

Много от тях намерили качеството на писане в репортажите под нужното ниво. Но въпреки това, някои предположили, че автоматизацията може да бъде полезна при написването на новинарски материали с много факти, които хората могат да разширят след това.

Роботи журналисти, вече са били хващани в предаването на невярна информация.

Миналия месец, програма на LA Times публикува известие относно земетресение с магнитуд 6.8 в Калифорния. То било насрочено за 29-ти юни, 2025-та година и всъщност било свързано със земетресение, което се е случило 100 години по-рано.

Информацията била предадена грешно от US Geological Survey (Геоложкия институт на САЩ).