Google обяви, че възнамерява да постави нов подводен оптичен кабел между САЩ, Великобритания и Испания като част от стъпките в посока за за подобряване на услугите си, пише CNBC.

Кабелът на име Grace Hopper на американския пионер в компютърното програмиране - ще осигури "по-голяма устойчивост на мрежата, която е в основата на потребителските и корпоративните продукти на Google", заявиха от компанията.

"След като бъде пуснат в експлоатация, кабелът на Grace Hopper ще бъде един от първите нови кабели, които ще свържат САЩ и Великобритания от 2003 г. насам, увеличавайки капацитета и захранвайки услуги на Google като Meet, Gmail и Google Cloud", каза Бикаш Колей, заместник президент на глобалната мрежа на Google, в публикация в блога.

"Това е първата ни инвестиция в частен подводен кабелен маршрут до Великобритания и нашият първи по рода си маршрут до Испания", каза Колей.

Компанията със седалище на Mountain View добави, че кабелът ще включва "ново превключване на оптични влакна", което ще му позволи да движи трафика около прекъсвания на интернет по-компетентно от преди. Освен това той ще има 16 двойки влакна (32 влакна), което е "значително надграждане" на интернет инфраструктурата, която свързва САЩ с Европа, каза Коли.

Facebook изгражда огромен подводен кабел около Африка

Facebook изгражда огромен подводен кабел около Африка

Гигантът очаква 1,3 милиарда онлайн

Кабелът ще се простира по дъното на океана от Ню Йорк до морския курортен град Корниш Буде в САЩ и Билбао в Испания. Той ще изминава 6 250 км от САЩ до Великобритания и 6 300 км от САЩ до Испания.

Google наскоро договор с доставчика на подводен кабел SubCom, който е със седалище в Ню Джърси, а проектът се очаква да приключи през 2022 г. Google не е оповестил колко струва новият кабел.

Подводни кабели пренасят 98% от международния интернет трафик по целия свят. Тези кабели дават възможност за споделяне, търсене, изпращане и получаване на информация по целия свят с висока скорост.

Huawei иска да прокара първия оптичен кабел между Южна Америка и Азия

Huawei иска да прокара първия оптичен кабел между Южна Америка и Азия

Компанията следи търга за проекта в Чили

Мерките, въведени в световен мащаб на фона на пандемията от коронавирус доведоха и до по-голямо напрежение в съществуващите мрежи с търсенето на услуги с интензивно използване на данни като Netflix и Zoom. "Тези предизвикателни времена ни научиха, че стабилната и надеждна мрежа вече не е" хубаво да я имаш ", а е критична за бизнеса. Естествено, инвестицията в инфраструктура е основен приоритет, особено след като свързаността се превръща във все по-голяма необходимост," казва Майер.

През май тази година Facebook обяви, че изгражда подводен кабел около Африка, за да засили достъпа до интернет на континента. Компанията си партнира с China Mobile, MTN, Orange и Vodafone, както и с местните мрежови оператори по проекта, наречен 2Africa.

С дължина 37 000 километра, Facebook твърди, че кабелът ще бъде "почти равен на обиколката на Земята". Все още не е ясно колко финансиране са вложили зад проекта компанията и партньорите й.