Компании, които използват потенциала на изкуствения интелект, могат да създадат изцяло нов сектор в икономиката, прогнозира пред CNBC Брус Ост, вицепрезидент на втората най-голяма фондова борса в света - Nasdaq.

"Мисля, че изкуственият интелект наистина ще бъде технологията, която стои зад много страхотни компании, осигуряващи иновациите. Това ще бъде нов сектор, за който вероятно не знаем", обясни Ост.

Мениджърът посочи самоуправляващите се автомобили като пример за компании, които използват изкуствен интелект, за да създадат изцяло нов пазар.

"Погледнете към автономните превозни средства, в тях също е вложен много изкуствен интелект. Развълнувани сме от стартиращите компании, които са тук, и се надяваме, че в крайна сметка ще дойдат на пазара, ще се търгуват на Nasdaq един ден", каза той.

Ръководителят заяви, че изкуственият интелект може да бъде "използван за истинско подобрение и модернизиране на много неща, които правим днес" и да създаде повече работни места, противно на страховете от масови загуби на работни места, причинени от автоматизацията на ръчния труд.

Физикът Стивън Хокинг далеч не беше толкова оптимистично настроен спрямо новата технология. Хокинг заяви, че с потенциала на изкуствения интелект опасности като автономни оръжия и икономически предизвикателства могат да доведат до "най-лошите събития в историята на нашата цивилизация".

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо в човешката история

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо в човешката история

Британският физик смята, че хората трябва да се научат да контролират технологиите