Частната компания на Илон Мъск SpaceX изстреля четирима астронавти към Международната космическа станция по време на мисията "Crew-3", съобщават международни агенции.

На Орбиталната станция в момента работи само един астронавт от САЩ, след като астронавтите от по-ранната мисия Crew-2 се прибраха на Земята в неделя.

Crew-3 е част от мултимилиардното партньорство на НАСА със SpaceX, договор за което бе подписан след прекратяването на програмата Space Shuttle през 2011 година. Партньорството има за цел да възстанови капацитета на САЩ за извършване на космически полети с астронавти.

Шефът на НАСА Бил Нелсън каза в "Туитър", че е присъствал на изстрелването.

На борда на капсулата Crew Dragon излетяха Раджа Чари, Кайла Барън и Том Маршбърн от САЩ, както и Матиас Маурер от Германия. Капсулата е фиксирана към ракета Falcon 9, излитането стана в 21,03 часа местно време (02,03 GMT в четвъртък) от Космическия център "Кенеди" във Флорида. Стартирането беше приветствано с аплодисменти в контролната зала на SpaceX.

Космическият кораб, наречен Endurance, ще се скачи с Международната космическа станция (МКС) в 19,10 ч. в четвъртък (00,10 GMT петък).

Асоциираният администратор на НАСА и бивш астронавт Боб Кабана описа изстрелването като "фантастично". "Мисля, че това е невероятно време за космическата програма на Америка. Определено сме в преломна точка", добави той.

Първоначално полетът беше отложен от 31 октомври, първо заради времето, а след това заради "малък медицински проблем", засягащ един човек от екипажа. НАСА не каза кой от астронавтите е изпитал неразположение, но съобщиха, че няма общо с Covid.

Чари, полковник от военновъздушните сили на САЩ, командва мисията и прави първото си пътуване в Космоса, заедно с Барън и Маурър.

Маршбърн, който е лекар, лети на борда на космическа совалка през 2009 г. и на руски космически кораб "Союз" в мисия от 2012-2013 г.

Барън, който заедно с Чари беше избран за екипа на астронавтите на НАСА през 2017 г., преди това е служил като офицер на подводници за ВМС.

А Маурер, инженер по материалознание, ще стане 12-ият германец в Космоса.

Четиримата астронавти ще прекарат шест месеца в орбиталната станция и ще проведат изследвания, за да помогнат за бъдещото изследване на дълбокия Космос.

Научните акценти на мисията включват експеримент за отглеждане на растения в Космоса без почва или друга растежна среда. Друг експеримент предвижда изграждане на оптични влакна в микрогравитация.

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

Те са достигнали орбитална височина от 585 километра три часа след излитането

Астронавтите от Crew-3 също така ще провеждат космически разходки, за да завършат надграждането на слънчевите панели на станцията. Те ще присъстват и на две туристически мисии, като посрещнат японски посетители на борда на руски космически кораб "Союз" в края на годината, както и екипажа на Space-X Axiom - проект, който трябва да стартира през февруари 2022 година.