SpaceX изстреля четирима пасажери на тридневна мисия в орбита. Мисията е наречена Inspiration4, а ракетата Falcon 9 излетя в сряда от космическия център Кенеди във Флорида и достигна орбитална височина от 585 километра три часа по -късно, предава Bloomberg.

На борда са Джаред Айзъкман, който е платил за мисията на Илън Мъск и още трима американски граждани, които нямат специално обучение за астронавти. Предполага се че мисията струва 250 милиона долара.

SpaceX изстрелва първите туристи в орбита от 2009 година насам

SpaceX изстрелва първите туристи в орбита от 2009 година насам

Кои са пасажерите?

Полетът поставя нов рекорд за достигната височина на космическия кораб Dragon на SpaceX. Счита се, че е от 2009-а насам не е имало мисия, което да праща туристи толкова далеч в открития Космос.

38 -годишниятАйзъкман е основател и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments. Той е поел поста накомандир на мисията. В капсулата са още 29-годишната Хейли Арсено, която работи като асистент на лекар в болницата Сейнт Джуд. Тя е и първият човек с протеза, който лети в Космоса. В мисията участват и 51 -годишният Сиан Проктор, професор по геология във Финикс и 42-годишният Крис Семброски, ветеран от ВВС.

Четиримата са се подготвяли около девет месеца. Те са летели и с бивши военни изтребители като част от подготовката си.

Командирът на Inspiration4 заяви, че отново "ако ще ходим на Луната и и ако имаме планове за Марс, трябва да излезем извън зоната си на комфорт и да направим следващата стъпка в тази посока".