Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица впечатляващи моменти. Но най-драматичната сцена дойде около четири минути след изстрелването, когато от товарният отсек се показа червената спортна кола на Илън Мъск. Зад волана ѝ бе облечения в скафандър манекен, носещ името Starman. Автомобилът се понесе победоносно далеч от Земята под звуците на "Life on Mars?" на Дейвид Боуи.

Електрическият автомобил не е поел на специална изследователска мисия. Както при всеки първи полет на нова ракета, и този път просто бе нужен някакъв товар. И Мъск заяви, че е искал това да бъде "най-глупавото нещо, което може да си представим". Затова решил да натовари автомобил - и то не какъв да е, а личният му Tesla Roadster.

Малко след изстрелването SpaceX публикува живо предаване на космическото пътешествие на Starman, което бе гледано от няколко милиона души. То спря след около четири часа и половина, след като батериите на камерите се изтощиха.

Но Starman и неговата Tesla все още са някъде там. Автомобилът ще се носи в пространството още стотици хиляди години. Но какво точно ще се случи с него?

Първоначалната идея бе товарът да поеме курс към орбита на Марс. Грешка в изчисленията обаче го запрати по-далеч, към Астероидния пояс след Червената планета. Накъде точно ще поеме сега Tesla е въпрос, на който специалистите в NASA търсят отговор.

Космическата агенция на САЩ следи всичко в нощното небе - към момента осем планети, спътниците им, 755 000 астероида и 3 500 комети - а от тази седмица и един червен спортен автомобил.

Уилям Карол, химик в университета в Индиана, САЩ, казва, че дори и след милион години автомобилът може да бъде разпознат. Но разграждането му вече е започнало под силите на радиацията и останалите небесни тела, в които може да се удари той.

Малко вероятно е червената Tesla да успее да избегне каквито и да е сблъсъци с микрометероидите в Космоса. Но дори и те да не успеят да разрушат колата напълно, това ще стори радиацията.

На Земята мощно магнитно поле пази хората (и всички Tesla Roadster) от радиацията от слънцето и космически лъчи. Но в Космоса няма такава защита.