Времената, в които 100 мегабита в секунда минаваха за изключително бърз интернет сякаш бяха вчера - но как ви звучи 12 000 пъти по-висока скорост? Именно с това се похвалиха Huawei и China Mobile, които обявиха изграждането на най-развитата в технологично отношение мрежа в света, пише на сайта си CNN.

С нея ще е възможна връзка с теоретична максимална скорост от 1,2 терабита (или 1200 гигабита) в секунда. Мрежата към момента включва стотици километри оптика между Пекин и южната част на Китай, като в официалната информация не са разяснени по-нататъшните планове за разгръщането ѝ.

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Проектът се ползва с $30 млрд. долара държавна помощ от Пекин

Хардуерът и софтуерът са изцяло местна разработка, а проектът е достигнал до този етап 2 години предсрочно.

Макар с тази скорост да можете да сваляте по 150 филма с ултра високо качество в секунда, всъщност подобна мрежа не е предназначена за крайните потребители. Това е т.нар гръбнак на комуникационната инфраструктура - чрез него се прехвърля информация между различни географски локации или се осъществява връзката между 5G базови станции.

Както отбелязва CNN новата мрежа ще е особено полезна на компаниите, които имат нужда от голям капацитет или бърза скорост - например, за автоматизирана търговия с акции. Освен това, подобна свързаност може да бъде полезна за военни цели.

Изпитанията на мрежата започват през лятото.