Огромен по мащабите си проект за технологична независимост от Запада гради Китай чрез Huawei. Компанията работи по тайна мрежа за производство на чипове в страната, като за целта получава огромна подкрепа от правителството в Пекин, съобщава Bloomberg, като се позовава на американски производители на полупроводници.

Контекст: От 2019 г. Huawei има все по-малък достъп до западни чипове и технологии заради опасения, че устройствата на китайската компания съдържат нарочно оставени "задни вратички", които могат да се използват за шпионаж. Тя отрича и твърди, че мерките на Вашингтон са единствено в помощ на конкурентите ѝ, но така или иначе рестрикциите станаха факт.

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ чрез нови 5G телефони

Приходите на китайския гигант достигнаха връх от $67 милиарда през 2020 година, след което спаднаха с близо 50%

Те удариха по мащабния смартфон бизнес на компанията, който тогава беше в световния Топ 3, така и по изключително успешното производство на мрежово оборудване и то тъкмо в момента на навлизане на 5G.

От месеци се говори, че Huawei планира своето голямо завръщане с изцяло китайски технологии, но чак сега има повече яснота около него.

Детайли: Според Асоциацията на полупроводниковата индустрия Huawei се ползва с приблизително 30 млрд. долара държавна помощ, като с парите са били придобити два завода за чипове и се строят три нови.

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Каква е ролята на западните санкции?

Те формално ще се водят на името на други компании и така ще могат да закупят американско оборудване, въпреки наложените санкции на Huawei. Това е важна междинна стъпка, тъй като китайските инсталации за производство на чипове все още не са на нивото на западните.

Официален коментар на Huawei на този етап няма.

Какво следва: Ръководителят на потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю по-рано през този месец заяви, че бизнесът със смартфони на компанията "е на път към своето завръщане". В Китай Huawei увеличи пазарния си дял със 76,1% и е на второ място във високия клас.

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китай изгражда полупроводникова индустрия, независима от Запада

Според експерти до края на годината в нейните смартфони ще се завърнат и 5G модемите - големият отсъстващ в наличните към момента смартфони на Huawei.