Най-големият спад в печалбата си на годишна база обяви китайският технологичен гигант Huawei. Данните на компанията за 2022 г. показват, че тя е била "на плюс" с 5,18 млрд. долара - или 69% по-малко в сравнение с предходната година, съобщават световните агенции.

Контекст: За последно подобно свиване е имало през 2011 г. - и тогава е било в рамките на под 55%.

Сегашният срив идва в рамките на втора поредна година, която е по-слаба от предходната - 2021 г. донесе с 28,5% по-малко печалба в сравнение с 2020 г.

Huawei инвестира $400 милиона в "облачни" технологии в Саудитска Арабия

Huawei инвестира $400 милиона в "облачни" технологии в страната най-голям износител на петрол

Китайската компания ги предлага в повече от 170 държави в света

Причините: В отчета на Huawei намалената печалба се обяснява с продължилите почти до края на 2022 г. противоепидемични мерки в Китай, а също и с повишаването на цените на суровините в глобален план.

Прави впечатление със своята липса ролята на западните санкции. Заради връзките си с китайската армия и подозрения, че оборудването ѝ има нарочно оставени "дупки" в сигурността, компанията е на прицела на Вашингтон, но и не само.

  • От 2019 г. насам смартфоните на Huawei нямат достъп до платформата на Google и това значително намали тяхната атрактивност на някои от досегашните основни пазари на марката.
  • Макар да е пионер на 5G мрежовото оборудване, компанията беше принудена да преустанови бизнеса си в много държави.
  • През последните две години постепенно беше ограничен достъпът на Huawei и до западни чипове, което удря по смартфон бизнеса ѝ, но не само.
Технологична война: САЩ удря Huawei по нов начин

Технологична война: САЩ удря Huawei по нов начин

Това разгласява нов доклад

Изходът: Huawei инвестира много в собствените си способности, но и в тези на китайските изследователски институти и компании за производство на чипове с цел да може да покрива нуждите си без ембаргови технологии.

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китай изгражда полупроводникова индустрия, независима от Запада

Все още, обаче, прогресът не е с достатъчни темпове - включително защото машините за фина литография, които са ключови за по-прецизните технологични процеси, към момента се правят предимно в Холандия и Япония, които подкрепят американските санкции. Затова и Пекин се опитва да развива свои разработки и в сферата на полупроводниците.