Китайските специалисти са провели първият изпитателен полет на самолет, задвижван от екологично чистите водородни горивни елементи, съобщават китайските медии, цитирани от BBC.

Тестовият полет е бил извършен в град Шенян в североизточен Китай. Самолетът се е успял да с е издигне на 320 метра височина.

Летателният апарат е създаден от специалистите на Далянското бюро за химически изследвания на китайската Академия на науките и Ляонингския авиационен институт на базата на двуместния електрически самолет RX1E.

Машината е снабдена с водородни горивни клетки, които могат да създадат мощност от 20 кВт. На борда на самолета има също така допълнителни акумулатори, които се зареждат по време на полета.

Разработилите самолета посочват, че по време на изпитанията не са били отчетени никакви вредни емисии в атмосферата. Съобщава се също така, че всички системи на апарата успешно са функционирали при температура на въздуха минус 20 градуса по Целзий.

Китай става третата страна в света, която е извършила успешни изпитания на самолет с водородни горивни елементи. Преди такива тестова са правени само в САЩ и Германия.